Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Başlıktaki soruya pek çoğumuz “tabii ki büyüme” yanıtını verecektir. Çünkü büyümek daha çok üretmek, daha çok satmak, daha fazla müşteri kazanmak demektir. Büyümek işlerin yolunda gittiğinin bir göstergesidir.
Ekonomide bir kavram var: Orta gelir tuzağı. Bir ülke, kişi başı gelirini belli bir noktaya kadar hızlıca artırabilir. Ama bir noktadan sonra durur. Yatay seyir başlar. Ekonomistler bu noktaya orta gelir tuzağı diyorlar.
Örnek verecek olursak bir ülke kişi başı gelirini 3.000 dolardan 10.000 dolara 5 yıl içinde çıkarabilir. Bunu ucuz iş gücüyle daha fazla mal üreterek, işlenmemiş doğal kaynaklarını ve tarımsal üretimini satarak yapabilir.
Fakat ülke burada takılır. Kişi başı geliri 10.000 dolardan 30.000 dolara çıkaramaz. Bunun için kalkınma gerekir.
Üretim kapasitenizi artırırsınız ama eğitim sisteminiz yerinde sayıyorsa, hukuk sisteminiz güven vermiyorsa, bilim ve sanata gerekli yatırım yapılmıyorsa orta gelir tuzağından çıkmanız imkansızdır.
Hayır. Aynı tuzak şirketler için de geçerli. Özellikle KOBİ'ler için.
Birçok şirket, ilk yıllarında hızla büyür. Ciro artar, müşteri sayısı artar, yeni pazarlar bulunur. Ama bir noktada bu büyüme yavaşlar. Daha çok çalışıp daha az kazanç elde etmeye başlar. Çünkü aynı üretimle, aynı yöntemle, aynı kafa yapısıyla daha fazla büyümek mümkün değildir.
İşte burası da şirketlerin orta gelir tuzağıdır.
Buradan çıkmak için kalkınma yatırımları gerekir.
Kalkınma yatırımlarını devlet metaforu ile aktarmaya çalışacağım,
Devlette hukuk ve adalet sistemi, şirkette kurumsallaşma ve şeffaf yönetim
Devlette bilim ve sanat, şirkette Ar-ge ve İnovasyon kültürü
Devlette uluslararası saygınlık, şirkette markalaşma ve kurumsal imaj
Devlette çevre ve sağlık sistemi, şirkette sürdürülebilirlik çalışmaları
Devlette eğitim sistemi, şirkette insan ve kültür yatırımları
Devlette teknoloji ve altyapı, şirkette dijital dönüşüm çalışmaları
Tüm bunlar birer kalkınma yatırımıdır.
Kalkınma yatırımları uzun vadeli yatırımlardır. Sonuçları hemen görünmez. Bu yüzden bu yatırımlar büyüme sürecinde, işler yolundayken yapılmalıdır. Orta gelir tuzağına düştükten sonra bu yatırımları yapmak daha maliyetli olur.
O zaman şirketlerimize soralım;
Büyüme kadar kalkınmayla da ilgileniyor musunuz?
1980 İzmir doğumlu olan Volkan ŞEN, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünden 2004 yılında mezun olmuştur. Ege Üniversitesinde Stratejik Yönetim alanında Yüksek Lisans (MBA) yapmıştır. Son olarak 2020 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde Pazarlama alanında Doktora eğitimini tamamlamıştır.
İş hayatına 2005 yılında Vestel Pazarlama A.Ş’ de Satış Temsilcisi olarak başlayan Volkan ŞEN, 2008 yılında Türk Telekom A.Ş’ ye geçiş yapmıştır. 2008 – 2016 yılları arasında Türk Telekom A.Ş’ de Satış ve Müşteri Yönetimi alanlarında Antalya ve İstanbul’da Bölge Müdürü olarak görev almıştır.
2016 yılında Kentkart ailesine katılan Volkan ŞEN, Antalya, Alanya, Burdur ve Isparta şehirlerinin akıllı ulaşım sistemleri projelerinde önemli görevler üstlenmiştir. 2021 yılından itibaren Kentkart’ta Pazarlama Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.
Evli ve 1 kız çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
Uzmanlık alanları;
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz!!!