Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden dili, sözlü iletişimi daha etkili hale getirmek amacıyla iletişime bedenimizi de katarak kullandığımız sözsüz iletişim biçimine verilen isimdir.

Yüz ifadeleri, baş hareketleri, el-kol hareketleri ve vücudumuzun duruşu bu kapsamda yer alır.

Göz teması

İletişimde en önemli unsurlardan birisi göz temasıdır. İletişime geçtiğiniz kişi ile kuracağınız göz teması onu dinlediğinizi ve anladığınızı gösterir. Gözlerinizi aşağıya doğru kaçırmanız güvensiz ve tedirgin oluşunuzun bir göstergesidir. Konuşurken gözlerinizi yukarı kaldırmanız ise karşınızdakine düşündüğünüzü gösterir. Konuşurken karşınızdaki kişinin gözlerine dik bir şekilde bakmanız onu rahatsız edecektir. Bu yüzden kuracağınız göz temasının dozunu ayarlamalısınız. Eğer insanların gözlerine doğrudan bakamıyorsanız, karşınızdaki insanın iki kaşının ortasına bakmak onun gözüne bakıyormuş etkisi yaratacaktır.

El-Kol Hareketleri

İletişimde kollarınızın kapalı olması sizin karşınızdakini dinlemediğinizin ve konuşmak istemediğinizin bir göstergesidir. Ellerinizle veya elinizdeki herhangi bir şeyle oynamak ise karşınızdakine, sizin sinirli ya da çok hareketli olduğunuz izlemini verir. Ellerinizi saklamanız tedirgin olduğunuza, yüz çevrenizde gezdirmeniz ise yalan söylediğinize bir işarettir. Ellerinizin açık olması ve avuç içlerinizin de yukarı bakıyor olması ise içten ve samimi olduğunuzu gösterir. Karşınızdaki kişi konuşurken iki elinin parmak uçlarını birleştirmiş ve eline bir piramit görünümü vermişse bu kişinin konu ile ilgili bilgi sahibi olduğunu bu hareketinden anlayabilirsiniz. Eğer beden dilinizi etkin kullanmak istiyorsanız ellerinizi kullanma biçiminize dikkat etmelisiniz. Çünkü siz tahmin etmeseniz bile ellerinizle yaptığınız çoğu hareketin bir anlamı var.

Vücut Duruşu

Beden duruşunuz da iletişimde önemli noktalardan biridir. Beden duruşunun dik olmaması yani kambur durmak, güvensizlik olarak algılanır. Aşırı bir şekilde geriye kaykılmış bir beden ise kibirlilik göstergesidir. Etkili beden dili kullanımında, vücudunuzun dengeli ve dik bir şekilde duruşu kendinize duyduğunuz güveni, karşı tarafa aktaracaktır. Otururken bacaklarınızı sallamanız kaygılı ve güvensiz olduğunuza bir işaret olacağından elinizden geldiği kadar bacaklarınızı sallamayın.

Baş Hareketleri

Karşınızdaki konuşurken yapacağınız yumuşak baş sallama hareketleriyle onu dinlediğinizi gösterebiliriz. Fakat karşınızdakinin her söylediği sözden sonra başınızı sallamak itici bir görüntü çizmenize sebep olabilir. Bu yüzden karşınızdakini dinlerken "Evet" ya da "Anlıyorum" gibi sözlerle onu onaylamalı ve gereken yerlerde yumuşak bir şekilde başınızı sallamalısınız. Başınızı hafifçe yana doğru eğmeniz de konuyla ilgili olduğunuzu gösterir.

Mesafe

Konuşurken bedeninizi konuştuğunuz insana çok yakın ya da çok uzak tutmamalısınız. Etkili iletişim ve beden dilini doğru kullanabilmek açısından doğru mesafeyi seçtiğimiz zaman doğru mesajları verebiliriz. 0-45 cm arası özel(mahrem) alandır. Bu alan aile fertlerine ve sevilen kişilere ayrılmıştır. 45-60 cm arası alan ise yakın kişisel alandır. Bu alan seçilen yakın kişilere ayrılmıştır. Bu yüzden karşınızdaki kişi ile konuşurken onun özel ya da kişisel yakın alanına girmemeye özel göstermeli, mümkünse bir kol boyu uzunluğundaki mesafeden daha fazla yaklaşmamalısınız.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

111221 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz