Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı

İş hayatında bazen bir toplantı öncesinde, bazen de asansörde ya da koridorda karşılaştığımız insanlarla yapabileceğiniz küçük sohbetler size hiç beklemediğiniz değerler kazandırabilir.

Ayaküstü sohbet denilen bu sohbet türü her ne kadar basit ve önemsiz gibi görünse de, sosyal ilişkilerinize hatta işinize ve kariyerinize fayda sağlayabilir. Bu tür sohbetlerin diğer sohbetlerden farkı, sürelerinin kısa oluşu ve konuşulan konuların nispeten önemsiz (iş hayatıyla çok ilgilisi olmayan) oluşudur. Genelde mutfak, koridor, asansör, yemekhane, şirket servisi gibi mekanlarda gerçekleştirilir.

Ayaküstü yapacağınız sohbetlerde nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz:

  • Ayaküstü sohbetlerin en zor kısmı genelde açılış cümlesidir. Bu açılış cümlesi, içinde bulunduğunuz mekana göre farklılık gösterebilir. Örneğin bir konferansa katıldıysanız ve molada biriyle karşılaşıp ayaküstü sohbet gerçekleştiriyorsanız, "Daha önce bu konuyla ilgili bir konferansa/seminere katılmamıştım. Konu oldukça ilgi çekici." diyerek sohbetinizi başlatabilirsiniz. Ya da, bir yemekhanedeyseniz "Buranın yemekleri çok lezzetliymiş." diyebilirsiniz.
  • Bazen soru sormak da iletişimi başlatmak için etkili bir yöntem olabilir. Çünkü sorular cevap gerektirir. Örneğin asansörde karşılaştığınız birine "Hangi bölümde çalışıyorsunuz?" diye sorabilirsiniz. Ya da "Bugün trafik çok yoğun, nasıl gelebildiniz?" diyebilirsiniz. Bunu yaparken soracağınız soruyu dikkatli seçmekte fayda var. Karşınızdaki kişiyi zor durumda bırakmayacak sorular seçmelisiniz.
  • Ayaküstü gerçekleştireceğiniz sohbet sırasında değineceğiniz ve değinmemeniz gereken konuların ayrımını yapmalısınız. Örneğin, hava durumu, spor, edebiyat, seyahat gibi konularda konuşabilirsiniz. Ancak dedikodu, gelir durumu, başınızdan geçen kötü olaylar gibi konular hakkında konuşmaktan kaçınmalısınız.
  • Her türlü sohbette olduğu gibi ayaküstü sohbetlerde de vücudunuzu kullanma biçiminiz çok önemlidir. Sohbet sırasında kollarınızın bağlı olmamasına özen gösterin. Karşınızdakini dinlerken onu anladığınızı belirtin, kafanızı "evet" anlamında sallayın ve öne doğru hafifçe eğilin. Konuşurken gözlerinizi kaçırmayın. Unutmayın, göz kontağı, iletişimin olmazsa olmazıdır. Sıcak ve içten bir şekilde gülümseyin. Konuşurken ses tonunuzu yükseltmeyin ya da anlamını bilmediğiniz kelimeler kullanmayın.
  • Ayaküstü sohbetin ideal süresi 4-7 dakika olarak belirtilmektedir. Bu yüzden konuyu gereksiz bir şekilde uzatıp karşınızdakini sıkmayın. Sohbeti bitirmek istediğinizde karşınızdakine onu tanıdığınız için memnun olduğunuzu belirtin. Yapacağınız işler olduğunu ya da bir kahve alacağınızı söyleyerek karşınızdakinin yanından ayrılabilirsiniz.

Ayaküstü sohbetler, karşınızdakini iş dışındaki özellikleriyle de tanıma imkanı sağlar. Aynı şekilde, siz de karşınızdaki insana kendinizi bu yolla tanıtabilir, böylece sosyal olduğunuzu gösterebilirsiniz. Unutmayın ki, iş hayatındaki her başarılı ilişkinin anahtarı etkin bir iletişimdir ve bunun için doğru yerde, doğru insanla, doğru iletişim biçimini kullanmak çok önemlidir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

32189 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz