Atasun Optik’in markalaşma adımları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Atasun Optik’in markalaşma adımları

Atasun Optik geleneksel ticaretin hakim olduğu bir sektörde organize perakendecilik ile markalaşamaya çalışan bir örnek vaka. Ve bence daha şimdiden markasını oturtmuş durumda. Daha önceki bir yazımda değindiğim gibi geleneksel ticaretin hakim olduğu sektörler markalaşma fırsatları sunuyor. Tabi görmesini bilene.

11 yaşından beri gözlük kullanan birisi olarak senelerce “gözlükçü”lerden gözlük alıp durdum. Çoğunlukla lokasyonu bize yakın olan ve zamanla tanışıklık kurduğumuz mağazalardan alışveriş yaptık. Belli bir mağaza tercihimiz olmadı.

Ancak bildiğim bir şey vardı. Gözlük çok pahalı bir zorunlu tüketim malı idi. Daha 4-5 yıl önce bir gözlük ve çerçeveyi 500 TL’e aldığımı hatırlıyorum. Ancak bir ay kadar önce eşime iki çerçeveyi ve %30 inceltilmiş camlarla SGK katkısını düştükten sonra 130 TL’e Atasun’dan alınca bu yazıyı yazmayı kafaya koymuştum.

Gerçekten de Atasun Optik’in ekonomik ve kaliteli ürünlerle kamusal bir fayda yarattığını söyleyebilirim.

Peki Atasun Optik’in markalaşma adımları nelerdir? Sırayla inceleyelim;

  • İlk farklılaşma noktası bir mağaza zinciri kurması oldu.” Atasun Optik “ optik sektöründe ilk perakende mağaza zinciridir. Pazardaki boşluğu görmüş ve burayı doldurmuştur.
  • Perakendeciliğe uygun olarak merkezi lokasyonlarda hızla organize olarak mağaza sayısını arttırmışlardır. Bir çok bağımsız mağaza Atasun şemsiyesinin altında toplanmıştır.
  • Net bir görsel kimlik tanımı yaparak bütün mağazalar ve iletişim araçlarında başarıyla kullanmışlardır.
  • Markalaşma pozisyonunu mağazacılığın ötesine taşıyarak “hem uzman, hem ekonomik” sloganı ile ifade ettikleri bir vaadi sahiplenmişlerdir.
  • Bu vaad lafta kalmamıştır. Ekonomiklik vaadini desteklemek üzere mağazalarında şeffaf bir fiyatlandırma sistemi uygulamışlardır. Çerçeveler ve camlar fiyatlarına göre sınıflandırılmıştır.
  • Uzmanlıklarını ise işlerine hakim olduğunu anladığınız personeller ve Türkiye’de ilk defa onlarda gördüğüm bir takım cihazlarla pekiştiriyorlar.
  • Koşulsuz iade garantisi ve ömür boyu bakım garantisi bu vaadlerini destekleyen diğer unsurlar.
  • Hizmet kalitesini sağlama almak üzere Atasun Akademi’yi kurarak bütün personellerini burada eğitiyorlar.
  • Algıda kaliteyi ise standart mağaza düzenleri, personel hal ve tavırları ve iletişim unsurları ile sağlıyorlar.
  • Mağazalaşmada belli bir ağırlığa ulaştıktan sonra marka vaadine uygun stratejik reklamlar yaparak hem konumlarını pekiştirdiler hem de bilinirliklerini geliştirdiler. (Dikkatinizi çekti mi, reklamlarda oynayan kişiler orta gelir seviyesindeki kişileri temsil ediyordu)

Atasun örneğinde görüleceği üzere markalaşmak sadece reklam yapmak değildir. Net bir pazar tanımı yapmak, markayı taşıyacak unsurları tespit etmek ve bu unsurlar çerçevesinde organize olarak, programlar uygulamak demektir. KOBİ’lerin dikkatine sunulur….

ücretsiz üye olun

14501 kere okundu

Etiketler:

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz