- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Aile Anayasası ile Hem Şirketinizi Hem Ailenizi Koruyun

Aile Anayasası sözünü hiç duymadı iseniz bunun eşler arasındaki mal paylaşımını belirleyen kurallar bütünü olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak yanılıyorsunuz.
Türkiye’de aile şirketleri çok yaygın olmasına rağmen, ne yazık ki aile anayasası kavramı yeterince bilinmiyor. Aile şirketlerinde yaşanan sorunlara çözüm bulmada yaşanan zorluklar ve bu durumdan hem şirketin hem aile ilişkilerinin büyük zarar görmesi, aile şirketlerini, aile anayasası yapmaya itmektedir. Sorun daha oluşmadan bu sorunu çözme metotlarını belirleyen aile anayasaları akrabalık ilişkileri zarar görmeden şirketlerin ömrünü uzatmayı hedeflemektedir.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, dünyanın birçok ülkesinde uzun süre ayakta kalan firmaların hemen hemen hepsinin aile anayasaları bulunmaktadır. Aile şirketlerinde en temel sorun şirketin kurucu nesilden ikinci nesle devri aşamasında ortaya çıkmaktadır. Aile işletmelerinin ikinci kuşağa devrinin başarılması, sonraki kuşaklara devri de kolaylaştırmaktadır. Kurucu neslin yaşadığı en büyük korku işletmesinin geleceği konusunda yaşadığı belirsizliklerdir. Oysa ki sonradan ortaya çıkması muhtemel aile içi çatışmaları ve anlaşmazlıkları da engelleyebilecek nitelikte iyi hazırlanmış bir aile anayasası bu belirsizlikleri ortadan kaldırabilecektir. Böylelikle de kurucu nesil daha güvenle şirketin geleceği konusunda karar alabilecektir.
Aile şirketlerinde farklı düzenlenmesi ve öncesinde düşünülmesi gereken çok fazla konu vardır. Bu nedenle sorun oluşmadan o sorunun nasıl çözümleneceğini belirlemek hem daha objektif kararlar alınmasını sağlayacaktır, hem de tartışmaların önünü kesecektir. Örneğin;
- Yeni kuşakların yetiştirilmesi ya da yönetim devri nasıl sağlanacaktır?
- Kurucu ortaklardan birinin çocuğu bu işletmede çalışmak isterken diğeri istemezse ne olacaktır?
- Ödemeler kar payı şeklinde mi, ücret şeklinde mi yapılacaktır?
- Aile üyelerinin performans değerlendirmesi ve terfileri nasıl olacaktır?
- Şirket kurucusu dede ölünce yerine kim geçecektir?
- Aile üyesi evlenince eşin şirkette çalışması hangi şartlarda mümkün olacaktır?
- Eş hisse alabilecek midir?
- Aile üyesi şirketten ayrılmak isterse hissesini nasıl devredebilecektir?
- Aile üyeleri şirket yönetiminde nasıl yer alacaktır?
- Şirketten ayrılan aile üyesi aynı alanda şirket kurabilecek midir?
- Aile üyelerinin işten çıkarılması nasıl mümkün olacaktır?
Bunlar gibi daha bir çok soru üretebiliriz.
Yukarıda yazdıklarımıza benzer bir sorun ortaya çıktığında bu sorunu çözümlemek çok daha zor olacaktır. Bu nedenle şirketin ortakları olan aile bireylerinin bir araya gelerek miras, aile, çalışma koşulları, devir, sahiplik, emeklilik gibi hususları tartışması ve bunları çözümlemede şirkete rehberlik edecek kurallar belirlemesi hem şirketin geleceği hem de aile ilişkilerinin zarar görmemesi için en doğru yöntem olacaktır.


Nazan Şenol Dokudan
Faaliyet Alanları: Fikri Haklar, Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku, Miras Hukuku, Aile Hukuku, Vakıf ve Dernek Mevzuatı,
Eğitimi : Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2001), Yeditepe Üniversitesi (LL.M 2006)
Diller : Türkçe, İngilizce
Nazan Şenol Dokudan, Dokudan Hukuk Bürosunun kurucusudur. 2001-2011 yılları arasında 10 yıl süresince İnanıcı Tekcan Avukatlık bürosunda yerli ve yabancı müvekkillerine fikri haklar, ticaret hukuku, sözleşmeler hukuku, iş hukuku vb alanlarda danışmanlık ve dava hizmeti vermenin yanı sıra aile ve miras hukuku alanındaki davalarda da görev üstlenmiştir.
Bunun yanında Masumiyet Vakfı’nın kuruluş işlemlerini gerçekleştirmiş ve 2009-2011 yılları arasında vakıfta Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaparak vakfın tüm faaliyetleri ile ilgili işlemlerini bizzat gerçekleştirmiştir.
2012-2014 yılları arasında büyük ölçekli bir büronun danışmanlık biriminde Kıdemli Avukat ve Danışmanlık Birim Direktörü olarak çalışmış ve danışmanlığını yaptığı şirketlerin ticaret, şirketler, sözleşme ve iş hukuku da dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda danışmanlık hizmeti ve fikri haklar ve miras hukukundan kaynaklı önemli davaları yürütmüştür. Nazan Şenol Dokudan, Dokudan Hukuk Bürosunu kurarak 12 yıl süresince edindiği tecrübelerden yararlanarak müvekkillerinin ihtiyaç alanlarını belirleyerek uyuşmazlık öncesi önleyici hukuki hizmeti de dahil olmak üzere tüm süreçlerde müvekkillerine hızlı, etkin ve kaliteli hizmet vermeyi ilke edinmiştir.
nazan@dokudanhukuk.com
dokudanhukuk.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri
ihracat yapılırken düzenlenmesi gereken belgeler ülke ve bölgelerine göre farklılıklar içermektedir.
OFİS VE İNSAN
Ofiste Ergonomi
Günümüzde ergonomi kavramı yapılan iş ve insanın çalışma gücünün maximum düzeyde dengelenmesi ve bir yandan çalışanın sağlığını korurken, bir yandan da verimliliğin artmasını da içermektedir.
Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek
Bir önceki makalemi okuyan sevgili dostlarımın hatırlayacağı üzere, konu; iş dünyamızdaki kuşak çatışmaları ve bunun insan kaynaklarına yansıması ve de kuşaklararası hoşgörü/anlayışın, kariyer planlamasındaki önemiyle ilgili bir takım görüşlere yer vererek, kurumsallaşma ya da kurumsallaşamama üzerine, ilginç değerlendirmeler şeklindeydi.
İŞ DÜNYASI
İş yaşamında E-posta ile iletişimde dikkat edilmesi gerekenler
E-posta iletişimin vazgeçilmez formlarından birisi. Pek çok e-posta gönderiyor ve alıyoruz. Peki e-postalarımızı hazırlarken kurallardan ve teamüllerden haberdar mıyız?
HUKUK / MUHASEBE
Vergi İdaresindeki Değişimler (2.Bölüm)
Vergi İdaresindeki Değişimin Farkında mısınız?
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi