‘Yükselen Küresel Yıldızlar’da 4 Türk Şirketi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
‘Yükselen Küresel Yıldızlar’da 4 Türk Şirketi

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG), ‘2014 Yükselen Küresel Yıldızlar’ çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Listedeki Türk şirketi sayısı dörde çıkarken, 'yükselen yıldız' olarak kabul gören son Türk markası Yıldız Holding oldu.

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından bu yıl 6.'sı yayımlanan 'Global Challengers - Yükselen Küresel Yıldızlar 2014' raporu, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden gelen ve 'küresel liderliğe' oynayan 100 büyük firmayı açıkladı. Listede 4 Türk şirketi de yer aldı. 2013 yılında yükselen yıldızlar arasında Koç Holding, Sabancı Holding ve Türk Hava Yolları yer alırken, bu yıl bu listeye Yıldız Holding de katıldı.
Dünyanın en önemli çikolata markalarından biri olan Godiva’yı 2007 yılında satın alarak küresel pazarda önemli bir yer edinmeye başlayan Yıldız Holding, 2014 yılında Yükselen Küresel Yıldızlar listesine merhaba diyen 13 şirketten biri oldu.

Orta ve Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Asya pazarında bilinen şirketlerden biri haline gelmiş durumda olan Yıldız Holding, Ülker markası ile Türkiye bisküvi ve çikolata pazarının yaklaşık olarak yarısını elinde tutuyor ve gelirlerinin yaklaşık %20'sini yurtdışından elde ediyor.

Tansan: ''Türkiye önümüzdeki yıllarda daha birçok küresel yıldız çıkartacak''

Türkiye'den ileride daha birçok yükselen yıldız çıkabileceğini belirten BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, “Ülkemizin konumu ve son yıllardaki ekonomik göstergeleri doğrultusunda, şirketlerimizin küresel çapta yükselmesini destekleyecek birçok faktör bulunuyor.” diye konuştu. Tansan bu faktörleri şöyle sıraladı:

• 5 saatlik uçuş çapında 1 milyar insana ve yaklaşık 21 trilyon dolarlık bir GSMH'ye ulaşılması.

• İhracatın son 10 yılda yıllık ortalama %15 büyüme göstermesi, bazı sektörlerde bu büyümenin son iki yılda %30'un üstüne çıkması.

• Devletin dışarıdan yatırım çekmek amacıyla devreye soktuğu güçlü teşvik mekanizmaları ve Türk şirketlerin ihracata yönlendirerek küresel güç olmalarının desteklenmesi.

• İç pazardaki büyümenin şirketlerimizin küresel alandaki büyüme adımlarını destekleyebilecek bir gelir ve nakit akışı oluşturması.

• Türkiye'de çok sağlam bir alt yapısı olan bankacılık sektörü ve bu sayede zor dönemlerde bile finansman desteği bulunabilmesi.

Organik büyümenin yanı sıra, satın almaların da şirketlerin küresel pazarda güç kazanmalarına büyük katkı sağladığını ifade eden Burak Tansan, ''Ancak listeye girmesinin altındaki tek etken bu değil. Listedeki 4 Türk şirketi için de geçerli olan bir şey var; önceleri daha fırsat bazlı ve reaktif hareket eden şirketlerimiz, son yıllarda yeni pazarlara açılmak ve büyümek için daha stratejik hareket ediyor. Bu şirketler yeni pazarlarda başarılı olabilmek için marka konumlandırmalarından satış operasyonlarına, ham madde alımlarından organizasyonlarına kadar tüm değer zincirini gözden geçiriyor.'' diye konuştu.

Küresel yükselen yıldızları ayrıştıran bir diğer nokta da, belirgin ve net bir stratejilerinin olması. Burak Tansan, Türk firmalarının da yıldızlaşma yolunda bu stratejilerden pay çıkarabileceklerini belirtiyor:

• Yükselen yıldızlar, müşteri tabanını, sayısı sürekli artmakta olan orta sınıf müşterilerle genişletiyor. Örneğin; Şili'den Concha y Toro, Latin Amerika'da orta sınıf üzerinde faaliyetlerini yoğunlaştırması sayesinde dünyanın en büyük yedinci şarap üreticisi haline geldi.

• Gelişmekte olan ülkelerdeki birçok yükselen yıldız, yenilikçi ve gelişmiş dijital servisler ortaya üretiyor. Örneğin; Çin'den Tencent, 2011- 2013 yılları arasında gelirlerini yıllık ortalama %46 artırarak, dünyanın en değerli 3 internet tabanlı şirketinden biri haline gelmiş durumda.

• Organik büyümenin yanında, bu firmaların önemli bir kısmı büyümek için satın almalara başvuruyor. Örneğin; Hindistan'dan UPL, son 10 yılda çoğunlukla Avrupa ve Amerika'da olmak üzere, 14 satın almak gerçekleştirdi.

• Geçmişte, yükselişte olan bu firmaların rekabet avantajları sadece düşük maliyet üzerine kuruluydu. Günümüzde ise bu şirketlerin inovasyona daha çok yatırım yapmaya başladıklarını ve operasyon, markalaşma, kalite ve servis gibi yetkinliklerini artırdıklarını görüyoruz. Yükselen yıldızların Ar-Ge harcamaları 2007-2013 arasında her yıl ortalama %16 arttı.

Yükselen değer orta direk

2014 Yükselen Küresel Yıldızlar araştırmasına göre, dünyada orta sınıf çok hızlı bir şekilde büyüyor. 2009 yılında orta sınıfın büyüklüğü 1.8 milyar kişi iken, bu rakamın 2020 yılında 3.2 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Bu, 2020 yılında orta sınıfın fakir sınıfa göre daha kalabalık olacağı anlamına gelmekte.

Orta sınıfın yeni katılımcılarının neredeyse tamamı gelişmekte olan ülkelerden gelecek. İleride orta sınıfa katılması beklenen bu kişiler, Yükselen Küresel Yıldızlar listesindeki şirketlerin en önemli tüketici grubunu oluşturuyor. Bu da, yükselen yıldızların ileride daha da güçlenebileceğini gösteriyor.

Yükselen Küresel Yıldızlar listesinin lideri yine Çin, Türkiye en iyi 10 ülke arasında

Bu yıl listede yer alan 100 şirket toplam 18 ülkeden geliyor. Türkiye listede en fazla şirketi bulunan ilk 10 ülke arasında. Çin, 29 şirketiyle listede baskın konumda iken, Çin'i 19 şirketle Hindistan ve 13 şirketle Brezilya izliyor. Yükselen Yıldızlar arasında bu sene Meksika’dan 6, Tayland'dan 5, Türkiye, Güney Afrika ve Rusya’dan ise 4'er şirket yer alıyor.

BCG Yükselen Küresel Yıldızlar raporunda 2006 yılından beri toplam 205 şirket yer buldu. Ancak sadece 40 şirket her yıl düzenli olarak listede yer alma başarısını gösterdi.

Yükselen Yıldızlar S&P 500 şirketlerine fark attı

Listede yer alan şirketlerin yarattığı değer ve ekonomik etki oldukça dikkat çekici oldu. Rapora göre:

• Yükselen yıldızların çalışan başına ciroları $479,000 olarak gerçekleşti. Bu rakam, S&P 500 şirketlerinin çalışan başına cirosundan daha fazla ($ 440,000).

• 2000-2013 yılları arasında yükselen yıldızların ciroları ortalama yıllık %18 oranında büyüdü. Bu oran, finansal olmayan S&P 500 listesinde yaklaşık %6 olarak gerçekleşti.

• 2000, 2013 yılları arasında yükselen yıldızların ortalama kar marjları (EBIT) %18 civarındaydı. Bu oran, finansal olmayan S&P 500 şirketlerinde ortalama %12 olarak gerçekleşti.

• Geçtiğimiz 5 yılda yükselen yıldızlar istihdam oranını %32 artırdı. S&P 500 şirketlerinde bu oran %11 olarak gerçekleşti.

• Yükselen yıldızlar arasında en fazla şirketin bulunduğu sektör, 28 şirketle endüstriyel ürün ve servisler. Bu sektörü, 18 şirketle doğal kaynak ve emtia sektörü izlerken, tüketici ürünleri alanında faaliyet gösteren şirket sayısı 16 oldu. 


Kaynak : BCG

Diğer Haberler

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz