21 Kasım 2014 Akşam Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününe damgasını merkez bankaları vurdu. Önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı’nın açıklamaları varlık fiyatlarında etkili olurken, sonrasında ise Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) sürpriz faiz indirimi gündemde yer aldı. Borsalarda, global ekonomiye desteğin merkez bankaları tarafından süreceği düşüncesi yükselişleri desteklerken, enerji ve değerli madenlerde de yukarı yönlü hareketler etkili oldu. Euro ise daha fazla parasal genişleme beklentileri ile kayıplarını genişletti. Yurtiçi piyasalarda ise günün devamında dikkatler küresel gelişmelerin yanında, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin değerlendirmelerine çevrilecek.

“Euro, Draghi ile değer kaybetti”

ECB Başkanı Draghi’nin bugün Frankfurt’ta yaptığı açıklamalar, günün ilk yarısında piyasaları sallayan ilk faktör olarak değerlendirilebilir. Draghi, enflasyon ve enflasyon beklentilerini mümkün olan en hızlı şekilde yükseltmek için gerekeni yapacaklarını söylerken, ihtiyaç olursa ECB’nin varlık alım programını genişletecekleri yönündeki ifadesini yineledi. Başkan’ın değerlendirmeleri sonrasında kıtanın ortak para birimi olan Euro’da sert değer kayıpları izlenirken, Avrupa borsalarında yükselişler hız kazandı. Önde gelen endekslerde alımlar %2’nin üzerine çıkmış durumda. Euro’daki kayıplar ile talebi artan ABD’nin para birimi, Dolar endeksinde önemli yukarı yönlü hareketler izlenmesini sağladı. ECB ayrıca bugün varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımlarına başladığını duyurdu. ECB teminatlı tahvil alımlarının ardından, VDMK alımlarına da başladığını bildirdi. Banka, “VDMK alımı programı uygulamasına ilişkin yasal süreç 21 Kasım tarihinde başlamıştır” şeklinde duyuru yaptı.

“Çin’den sürpriz adım”

Draghi’nin açıklamaları sonrasında piyasalarda dikkatler PBOC’nin sürpriz beyanatına çevrildi. Banka, 2012 yılından bu yana ilk kez faiz indirdiğini duyururken, ülke ekonomisinde büyümenin zayıflaması karşısında beklenmeyen bir hamle yaptı. PBOC, 1 yıl vadeli borç verme faiz oranını 40 baz puan indirerek %5.60’a, 1 yıl vadeli mevduat faizini ise 25 baz puan aşağı çekerek %2.75’e getirdi. Banka ayrıca mevduat faizlerinin dalgalanma aralığını genişlettiğini açıklarken, yapılan faiz indirimlerinin para politikasında değişiklik olduğu anlamına gelmediğinin ve ihtiyatlı duruşun sürdürüleceğinin altını çizdi. Çin’den gelen haberlerin ardından borsalarda yükselişler hız kazanırken, bakır başta olmak üzere sanayi metallerinde yukarı yönlü hareketler izlendi. Altın da değer kazanan madenler arasında yer aldı. Ayrıca Çin’in önemli ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda’nın para birimleri değer kazanırken, talebin artacağı beklentileri ile petrol fiyatlarına deste oluşturdu.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasalarda haftanın son işlem günüde, genel anlamda yapılan açıklamalar ile birlikte fiyat değişimleri izlendi. Euro, Draghi ile düşüş kaydederken global borsalar ise hem ECB Başkanı’nın açıklamaları hem de Çin’den gelen haberlerden beslendi. Euro’daki çıkışlardan faydalanarak yükselen Dolar endeksine rağmen Altın fiyatları ise Çin’de ekonomiye gelen destek ile yükseliş gösterdi. Çin, Hindistan’dan sonra dünyanın en büyük altın ithalatçısı konumunda yer alıyor. Ayrıca bakır fiyatlarında da dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde üretimin düşük borçlanma maliyetleri ile destekleneceği düşüncesi yukarı yönlü fiyat değişimine zemin oluşturdu. Avustralya ve Yeni Zelanda için önemli bir Pazar olan Çin’in haberleri, söz konusu ülkelerin para birimlerinde değer kazanımlarının görülmesini sağladı. Diğer yandan, OPEC’in 27 Kasım’daki toplantısında üretimi azaltma kararı alabileceği yönündeki söylentiler ve Çin desteği, petrol fiyatlarında yükselişlerin ivme kazanmasına olanak verdi. Kanada’nın en önemli ihracat kalemlerinden olan petrol fiyatlarındaki yükselişler paralelinde, Kanada Doları’nda değer kazanımları izlenirken, ilgili hareket, ülkede enflasyon verilerinin beklentileri aşması ile hız topladı. EUR/CHF paritesinde ise İsviçre’deki 30 Kasım referandumu öncesinde gelen açıklamalar ve Avrupa haberleri etkili oldu. İsviçre Merkez Bankası (SNB) üyesi Zurbruegg’in SNB’nin ilgili paritede 1,20 tabanını koruma konusunda kararlı olduğunu söylemesi günün ilk yarısında basına yansımıştı. Ancak paritede görülen yukarı yönlü hareketler, yüksek seviyelere tutunma konusunda referandum öncesinde zorlanıyor.

Günün devamında ekonomi takviminde önemli bir veri akışı öne çıkmıyor. Ancak günün geride kalan kısmında gelen açıklamaların ABD piyasaları ile de varlık fiyatlarına yansıması yakından izlenecek. Ayrıca yurtiçi piyasalar için S&P’nin Türkiye değerlendirmesine ilişkin fiyatlamalar yakından izlenmeli.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – S&P Değerlendirmesi; Haftanın son işlem gününde yurtiçi piyasalarda gözler kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesine de olacak. S&P’nin Türkiye için kredi notunda ve görünümünde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak yapılacak açıklamalar varlık fiyatlarında etkili olabilir. Kuruluşun mevcut not seviyesi BB+ ve görünüm ise “negatif” şeklinde. S&P’nin not değerlendirmesine ilişkin daha fazla bilgi için tıklayınız.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

18:00 USD Kansas City FED Bileşik Endeksi 4

21:45 GBP BOE Üyesi Miles Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde EURUSD paritesinin ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştirmiş olduğu açıklamalar eşliğinde satıcılı seyrini hızlandırdığını ve 1,2440 seviyesini aşağı yönlü kırarak önemli sinyaller verdiğini görmekteyiz. Özellikle son zamanların dip noktası olan 1,2360 seviyesine doğru gerçekleşecek olası düşüşleri destekleyen bu tutum için günün kalanında 1,2540 direnci dikkatle takip edilmelidir. EURUSD paritesi eğer 1,2510 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,2360 desteğine kadar taşıyabilir. 1,2510 öncesindeki ilk bariyer ise 1,2445 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,2510
Destek:
1,2400-1,2360-1,2320
Direnç: 1,2445-1,2510-1,2600

GBP/USD ANALİZ

ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştirmiş olduğu açıklamalar ve bu açıklamaların Dolar Endeksi üzerindeki pozitif desteğinden etkilenen GBPUSD paritesi gün içerisinde 1,5710 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1,5625 seviyesine kadar taşıdı ve şu sıralar 1,5656 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Genel anlamda parite hareketlerini incelediğimizde 1,5740 – 1,5590 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. Günün kalanını değerlendirdiğimizde ise 1,5710 direnci altında negatif baskının devam ettiğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5710
Destek; 1,5625-1,5590-1,5550
Direnç; 1,5680-1,5710-1,5740

USD/TRY ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde tüm gözlerin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’de olduğunu ifade edebiliriz. Türkiye’nin görünümü ile ilgili gerçekleşecek değerlendirme raporu ile birlikte TRY’li paritelerde sert hareketler görülebilir. Her ne kadar yurtiçi piyasaları kapandıktan sonra açıklamalar beklense de TRY’li pariteler gün sonuna kadar Forex piyasalarında açık ve bu bağlamda da haberin etkisini net bir şekilde görebiliriz. Bu bağlamda da S&P’den gelecek açıklamalar önemlidir.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,2180 destek noktasında vermiş olduğu sınav dikkat çekicidir. Kurun bu seviyeye kadar düşüşü sonrasında tekrar toparlanması ve 2,2300 seviyesine yaklaşması acaba yükselişler devam edecek mi sorusunu sormamızı sağlamaktadır. Günün kalanında yeni işlem stratejileri için 2,2180 ve 2,2310 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. Tepki satışların devam edebilmesi için 2,2180 seviyesi altında, yükseliş trendinin etkisini daha net hissettirebilmesi içinse 2,2310 seviyesi üzerinde hareketlere ihtiyaç vardır. Bu bağlamda da günün kalanında 2,2310 ve 2,2180 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,2180
Destek
: 2,2180-2,2120-2,2040
Direnç: 2,2310-2,2425-2,2550

USD/JPY ANALİZİ

Gün içerisinde hareketli fakat yatay seyirde süren fiyat hareketlerinin ardından, 118,00 seviyesi altında yoğunlaşan bir süreç karşımıza çıkmaktadır. Günün kalanında, bu seviyenin önemini koruması nedeniyle parite 118,00 seviyesi altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskıların etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 117,70 seviyesi hedeflenebilecek önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin kırılması durumunda düşüş kanalına dönüşler satışlar netlik kazanabilir.

Paritede yukarı yönlü beklentiler için 118,00 seviyesi üzerinde kalıcı fiyat hareketlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu seviye üzerinde arka arkaya gerçekleşebilecek 4 saatlik iki kapanış, bu şartı sağlayarak yükseliş baskısını destekleyebilir.

Pivot: 118,00
Destek:
117,70 - 117,35 – 117,05
Direnç: 118,00 – 118,40 – 118,70

AUD/USD ANALİZİ

Paritede temel gelişmelerin etkisiyle Asya para birimlerinin değer kazanımı, AUD/USD paritesinde sert yükseliş görmemize neden oldu. Günün kalanında, 0,8655 seviyesi üzerinde kalma çabası sürdüğü müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 0,8725 ve 0,8760 seviyeleri hedeflenebilecek noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır. 0,8760 seviyesinin aşılması, kanala dönüş tutumuyla birlikte yükseliş baskısının etki kazanmasına neden olabilir.

Paritede satış yönlü beklentiler, 0,8655 seviyesinin kırılmasıyla birlikte gündeme gelebilir. Bu şart ile birlikte 0,8612 ve 0,8590 seviyeleri destek noktaları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 0,8655
Destek:
0,8680 – 0,8655 – 0,8612
Direnç: 0,8725 – 0,8760 – 0,8793

EUR/TRY ANALİZİ

Paritede düşüş baskısının etki kazanmasıyla birlikte, kanalın alt noktası olan 2,7765 seviyesinin kırıldığını ve 2,76’nın altına kadar bir satış hareketi gerçekleştiğini gördük. Günün kalanında, parite 2,7765 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 2,7500 ve 2,7400 seviyeleri hedeflenebilecek destek noktalarıdır.

Paritede sert düşüş sonrası geri çekilmelerde 2,7650 ve 2,7765 seviyeleri hedeflenebilir. Ancak kalıcı beklentiler için 2,7765 seviyesinin aşılması ile birlikte kanala dönüş çabası görülmelidir.

Pivot: 2,7765
Destek: 2,7500 – 2,7400 – 2,7300
Direnç: 2,7650 – 2,7765 – 2,7825

USD/CAD ANALİZİ

Paritede Kanada enflasyon rakamlarının beklentiyi aşması sonrasında aşağı yönlü fiyatlamaların hız kazandığını gördük. Düşüş kanalının yükseliş trendi ile mücadelesini kazandığı süreçte, parite 1,1296 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 1,1200 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye altında kalma çabası 1,1162 ve 1,1122 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Paritede sert düşüşler sonrasında düşüş kanalının sınırı üzerinde kalma çabası, tepki alımlarının ön plana çıkmasında etkili olabilir. 1,1200 seviyesinin kırılamamasıyla destek bulabilecek bu tutumda 1,1255 ve 1,1296 seviyeleri hedeflenebilir.

Pivot: 1,1296
Destek:
1,1200 – 1,1162 – 1,1122
Direnç: 1,1255 – 1,1296 – 1,1325

HAM PETROL ANALİZ

75,55 destek noktası üzerinde yukarı yönlü çıkışlarına devam eden ve haftanın son işlem gününde gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerini 77,77 seviyesine kadar sürdüren Ham Petrol, analizi yazdığımız zaman diliminde 76,54 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Yukarı yönlü çıkışların devam etmesini beklediğimizde Ham Petrol için 75,55 desteği üzerindeki bu düşüncemizde bir değişiklik söz konusu değildir. 75,55 desteği üzerinde pozitif beklentimizin devam ettiği Ham Petrol de yeni hedef noktaları olarak 78,05 ve 79,10 seviyeleri belirlenmiştir. 75,55 seviyesi öncesindeki ilk destek noktası olarak da 76,40 seviyesi kaydedilmiştir.

Pivot: 75,55
Destek: 76,40-75,55-74,75
Direnç: 78,05-79,10-80,15

ALTIN ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde kıymetli madenlerde önemli hareketler görmekteyiz. 2012 yılından beri ilk defa faizlerde indirime giden Çin, günün ikinci yarısına başlarken Atın fiyatının yukarı yönlü çıkışına önemli bir katkı sağladı. Böylelikle 1186 seviyesinden başlayan yukarı yönlü çıkış ile son zamanların tepe noktası 1205 seviyesini geçmiş olduk. 1205 direnci geçildikten sonra 1208 seviyesine yaklaşan Altın, analizi yazdığımız şu zaman diliminde 1204 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Günün kalanını değerlendirdiğimizde 1186 destek noktasının önemli olduğunu 1 saatlik grafikte görebiliriz. Altın eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse 1221 seviyesine doğru tepki alımlarını devam ettirmek isteyebilir. 1221 öncesindeki en önemli bariyer ise 1208 olarak belirlenmiştir. Düşüşlerde yer almak isteyen Forex işlemcisi ise 1186 desteğinin kırılmasını beklemelidir. Bu tutum 1161 desteğine doğru yeni bir satış rallisi için önem arz etmektedir.

Pivot: 1186
Destek:1197-1191-1186
Direnç: 1208-1216-1221

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9256
200 günlük basit hareketli ortalama: 9512

Draghi’nin “müdahele kanallarını genişleteceğiz, enflasyon hedefine ulaşmak için baskıyı artıracağız” açıklaması euro’ya değer kaybettirdi. Akabinde Çin’den gelen faiz indirim kararı ile endekslerde hızlı bir yükseliş görüldü. DAX30 hızla 200 günlük ortalamasını aşıp 9800 hedefine yöneldi. Endeksin 9500 seviyesi üzerinde kalması 9800 hedefini, 9800 hedefinin aşılması 10000 zirvesine doğru hareketi canlı tutacaktır. Burada ana koşul endeksin 200 günlük ortalama üzerinde gün sonu kapanışlara devam etmesidir. 9500 seviyesi altına gün sonu kapanışlarla inilirse 9250 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir.

Pivot : 9476
Destek:
9500-9250-9150
Direnç: 9800-9900-10000

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1974
200 günlük basit hareketli ortalama: 1927

SP500 yeni zirvelerinde. Endekste bülten saatine kadar en düşük 2049, en yüksek 2071 seviyeleri görüldü. 2050 hedefinden sonra yeni hedef 2150 seviyesi olarak görülüyor. 2050 seviyesi destek yapılır, gün sonu kapanışlar bu seviye üzerinde oluşmaya devam ederse yeni zirveler görülmeye devam edilebilir. 2010 seviyesi ana destek olarak kabul edilebilir.

Pivot : 2044
Destek:
2050-2043-2034
Direnç: 2070-2090-2100

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN - “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1124 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz