Philips 400 Yıllık Tunca Köprüsü’nü Aydınlattı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Philips 400 Yıllık Tunca Köprüsü’nü Aydınlattı

Philips, tarihi eser bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden Edirne’de bulunan 400 yıllık Tarihi Tunca Köprüsü’nü LED teknolojisiyle aydınlattı. Hiçbir vidalama ve delme işlemi yapmadan gerçekleştirilen aydınlatma, tarihi ve kültürel dokunun sosyal hayata daha çok entegre edilmesini hedefliyor.

Aydınlatmada dünya lideri Philips, şehirlere kimlik kazandırmak amacıyla aydınlattığı tarihi yapılara bir yenisini daha ekledi. Philips, Edirne’nin 400 yılı aşkın tarihe sahip Tunca Ekmekçizade Ahmetpaşa Köprüsü’nü aydınlattı. Şehrin tarihi zenginliğinin günlük yaşama estetik ve koruma kaygılarıyla katılımının sağlandığı proje, Haziran 2015’te yepyeni bir görünüm kazandı.

Philips Aydınlatma Pazarlama Direktörü Özge Süzen, konuyla ilgili olarak; “Kültür varlıklarımız içinde yer alan tarihi yapılarımızın korunması, sadece bu konuda uzmanlaşmış ekiplerin sorumluluğunda olarak algılanmamalıdır. Philips Türkiye olarak koruma fikrine, yapıları yaşatarak ve bu yaşayışa şehir sakinlerinin de katılımı sağlanarak, çok daha geniş kapsamlı bir boyut kazandırabileceğimizi düşünüyoruz. Kültürel zenginliklerimizi koruma kaygısıyla gerçekleştirilecek her eylemde olduğu gibi, aydınlatma konusunda da bu endişeyi taşıyan ve sürecin doğru yönetilmesini sağlayan Edirne Valiliği’ne teşekkürlerimizi bir borç biliriz.” dedi.

Edirne Valiliği ile ortaklaşa gerçekleşen Tarihi Tunca Köprüsü Aydınlatma projesinde, yapının tarihi dokusuna zarar verilmeden, köprünün mimarisini en doğru biçimde gözler önüne sermek üzere gerçekleştirildi. Hiçbir vidalama ve delme işlemi yapmadan yerleştirilen aydınlatma ürünleri, kış ve bahar aylarında yaşanan sel ve taşkınlara da dayanıklı özellikte seçildi.

Köprünün en karakteristik mimari biçimlenişi olan ve suyun akışına izin veren ’göz’ boşlukları, aydınlatma ürünleriyle vurgulanarak, köprünün temel formu ortaya çıkarıldı. Köprünün ortasında yer alan Kitabe Köşkü’nün dış yüzey ve iç kubbesi aydınlatılarak, köprünün tarihi ve kültürel değerinin daha ön plana çıkarılması amaçlandı. Bu iki alanı aydınlatan elemanların ışık rengi karakteristiği sayesinde ise Kitabe Köşkü ve köprü gözlerinde kullanılan ve rengi değiştirilebilen aydınlatma efektlerinin birbirini tamamlanmasına dikkat edildi.


Kaynak : Philips

Diğer Haberler

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz