L’Oréal Türkiye Altı Genç Bilim Kadınını Ödüllendirdi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
L’Oréal Türkiye Altı Genç Bilim Kadınını Ödüllendirdi

Koç, Bilkent, Dokuz Eylül, Hacettepe, Ordu ve Abdullah Gül Üniversitelerinden 6 genç bilim kadını, başarılı araştırmalarıyla L'Oréal Türkiye'den 15 bin dolar değerinde burs kazandı.

Yüz yılı aşkın bir süredir güzellik alanında fark yaratan çalışmalara imza atan L’Oréal’in UNESCO desteği ile uyguladığı uluslararası 'For Women In Science' programı 17 yıldır, 110 ülkede uygulanarak 2250’nin üzerinde kadına ulaştı.

L’Oréal Türkiye, 13 yıldır devam eden ulusal programında 76 kadını destekleyerek, en fazla kadın destekleyen ilk 5 ülke içerisinde yer alıyor.

L’Oréal Türkiye, kadınların bilimsel araştırmalardaki başarısına ve bilim dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekme amacıyla kurguladığı ödül töreniyle, 9 Nisan 2015 tarihinde 2015 yılı bursiyerlerine ödüllerini takdim etti. Akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen tören büyük ilgi gördü.

Bilim gündemine ışık tutan kadınlar ödüllendirildi

2015, UNESCO’nun liderliğinde Birleşmiş Milletler Uluslararası Işık Yılı olarak belirlendi. Bilgi, bilgelik ve zeka için bir mecaz olan ışık, bilimin kendisini, getirdiği ilerlemeyi temsil ediyor. 2015 yılının ödül kazananları da daha iyi bir dünya için yolumuza ışık tutuyorlar.

Bu yıl rekor sayıya ulaşan başvurular UNESCO jürisi tarafından değerlendirildikten sonra, Koç, Bilkent, Dokuz Eylül, Hacettepe, Ordu ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nde görev yapan 6 bilim kadınının başarılı araştırmaları ödüle layık görüldü. Projesi seçilen bilim kadınlarına, L’Oréal Türkiye bursla destek oluyor.

Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda, projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa / ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı.

Araştırmalarıyla burs almaya hak kazanan projeler:

'Yaşam Bilimleri' dalında:

1- Doç. Dr. Güneş Özhan / Dokuz Eylül Üniversitesi, projesi 'alzheimer' üzerine:

Hücreler yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli iletişim kurmak zorundadır. Bu proje ile beyinde iki tip sinyal yolağının birbirleri ile olan bağlantısının anlanması, böylece Alzheimer gibi hastalıkların mekanizmalarının anlaşılmasına ve hedeflenen tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlanması.

2- Doç. Dr. Elif Fırat Karalar / Koç Üniversitesi, projesi 'lösemi' üzerine:

Hücrelerin nasıl çalıştığını anlayabilirsek birçok farklı hastalık için etkili tedavi yöntemlerini geliştirmek mümkün olacağı noktasından hareketle lösemiye sebep olan hücresel ve moleküler bozuklukların belirlenmesi.

3- Doç. Dr. Emine Eren / Hacettepe Üniversitesi, projesi 'depresyon' üzerine:

Depresyonun moleküler düzeyde daha iyi anlaşılması ve yeni antidepresan geliştirilmesi için çalışmalara yön verecek potansiyel hedeflerin belirlenmesi.

'Malzeme Bilimleri' alanında:

1- Doç. Dr. Filiz Kuralay / Ordu Üniversitesi, projesi 'DNA hasarı' üzerine:

Doğal ve çevresel faktörler etkisi ile DNA’da oluşan hasarların ve değişimlerin tespiti ile hasarın daha ciddi boyutlara gelmeden ve ciddi hastalıklara yol açmadan önceden önleminin alınması.

2- Yrd. Doç. Dr. Hümeyra Çağlayan / Abdullah Gül Üniversitesi, projesi 'biyolojik sensörler' üzerine:

Tıp, çevresel izleme ve savunma gibi pek çok konuda oldukça kritik bir öneme sahip sensörlerin daha geniş alanlarda, daha etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanması.

3- Doç. Dr. Bilge Baytekin / Bilkent Üniversitesi, projesi 'çevre kirliği ve halk sağlığı' üzerine:

Çevreye ve sağlığa zararlı ‘kalıcı organik kirletici’ sınıfındaki kimyasal maddelerin yapısındaki bazı maddeleri mekanokimyasal yöntemle yok edilmesi ve sağlığa zararsız ürünlere dönüştürülmesi.

'Türkiye’nin Bilim Kadınları' paneline Nasa’dan konuşmacı

Tören kapsamında ayrıca, 'Türkiye’nin Bilim Kadınları' paneli de gerçekleştirildi. Nasa Johnson Uzay Merkezi’nde daha önce görev yapmış ilk Türk olan Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi olan ilk Türk Dr. Canan Dağdeviren, L’Oréal Türkiye Bilim Direktörü Fügen Soykut ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Meral Özgüç, kadınların bilim alanındaki çalışmalarda üstlendiği öncü rolleri konuştu. Bilim kadınları bu alanda karşılaştıkları zorlukları ve bilim dünyasına dair en güncel gelişmeleri masaya yatırdı.

Bilimsel araştırmalar gelecek çalışmalara yön verecek

Düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, programın temel amacının, bilim alanındaki cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, bilimde kadınların çalışmalarının daha görünür olması ve rol modelleri ön plana çıkarak genç bilim kadınlarının teşvik edilmesi olduğunu ifade etti. Rumpler, ''Dünya’da bilim insanlarının sadece %30’u, Nobel Ödülü sahiplerinin ise sadece %3’ü kadın. L’Oréal olarak, bir bilim insanı tarafından kurulduğu ilk günden itibaren bilimin sınırlarını zorluyoruz. Bizim için güzellik eşittir bilim demek. Araştırma ve geliştirmeye her yıl 900 milyon € yatırım, 4000 çalışan ile en fazla yatırım yapan sektör şirketiyiz. L’Oréal’de çalışan bilim insanlarının %70’i kadın. Bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya, kadınların bilime katılımını teşvik etmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Kadınlara ilham vererek başarılarını ödüllendirmek amacıyla kurguladığımız program ve bugüne kadar desteklediğimiz 76 Türk bilim kadını ile dünyada programa en fazla bursiyer kazandıran ilk 5 ülke arasında bulunmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na, araştırmaları ile bilim gündemine ışık tutan tüm bilim insanlarımıza, üniversitelerimize teşekkür ediyor; bilime olan ilginin ve desteğin  güçlenerek artmasını diliyorum. Dünyanın bilime, bilimin de kadınlara ihtiyacı var.'' dedi.

Bilim Kadınları İçin Projesi hakkında

L'ORÉAL-UNESCO ortaklığında gerçekleşen ‘Bilim Kadınları İçin’  programı ile kadınların bilime olan katkısına farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Program ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını ödüllendiriliyor. Biyoçeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar, her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor.

L’Oréal Vakfı, bilim kadınlarına adanmış ilk çevrimiçi ortam olan DiscovHER'ü 2014 yılında hayata geçirmiştir. www.discov-her.com
 


Kaynak : L'Oreal

Diğer Haberler

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz