- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
İşsizlik, İstihdam Sorunu ve Çözüm Yolları

İşsizlik, İstihdam Sorunu ve Çözüm Yolları
Ülkemizin bir numaralı ve en önemli ulusal sorunu işsizliktir. İşsizliği azaltmak ve ortadan kaldırmak, verimli istihdamı geliştirmek ülkemizin başlıca gündem maddesidir.
İşsizliğin çözümü için KOSGEB, İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı gibi kamu kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Asgari ücret açlık sınırının üzerine çıkarılmalı ve mesleki eğitimler arttırılmalıdır. Mevcut ve potansiyel tarım, sanayi ve hizmet üretiminde azami katma değer ve EBİT (vergi ve faiz öncesi kazanç) oluşturarak yaratılacak tasarrufları yeni yatırımlara yöneltmektedir.
Bu işlevin lokomotifi, hiç şüphesiz girişimci işverenler olacaktır. O halde büyük-küçük her türlü işletmeyi kuran işveren sayısını artıracak bir seferberlik anlayışını geliştirmekle işe başlamak gereklidir. Global dünyanın bugünkü acımasız rekabet ortamında görev yapan girişimcilerin ve onların eseri olan işletmelerin; öncelikle kamu yönetiminin, devletin her kademesindeki bürokrasi kadrolarının, siyasi partilerin, üniversitelerin, finans sektörünün, medyanın, sivil toplum örgütlerinin ve tüm halkımızın desteğine ihtiyacı vardır.
İşsizliğin çözümü için neler yapılabilir noktasında belki de herkesçe bilinen birkaç konuya değinmek istiyorum;
- Öncelikle yatırımların, özellikle de kamu altyapı yatırımlarının artırılarak istihdamın artırılması gerekir. Çünkü kamu yatırımlarının artırılması ekonomik aktiviteyi canlandıracaktır.
- Özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi gerekmektedir ki bu yılın başlarında açıklanan teşvik paketi ile de bu alanda önemli adımlar atılmıştır. Cumhuriyet tarihinin bu en kapsamlı teşvik paketinin ekonomik sonuçları bir süre sonra kendisini göstermeye başlayacaktır.
- İstihdam üzerinden alınan vergi, prim ve işveren payı gibi mali yükler düşürülmelidir. Bu yolla kayıt dışı işsizliğin en az yarısı kayıt altına alınır. Bu durum da kuşkusuz ki yeni istihdam oluşturacak yatırımları teşvik edecektir.
- Tarımdan tarım dışı alana yönelecek olan kesime daha kolay iş bulabilmek amacıyla mesleki eğitime daha fazla önem verilmelidir.
Sonuç olarak; işsizliğin daha uzun yıllar gündemde kalacağını, hiç bir zaman sıfırlanamayacağını, işsizlik oranlarının zamanla ekonomik gelişmeye paralel olarak azalabileceğini söyleyebiliriz.
Bu nedenle yukarıda belirtilenlerin yanı sıra bu aşamada yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve işsizliğin toplumsal bir soruna yol açmaması açısından sosyal politikalara önem verilmelidir.
Kaynak : makalemarketi.com

Etiketler: işsizlik
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları
İhracat Şekilleri, Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayınlanmış olan İhracat Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelik, 22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararına dayanılarak hazırlanmaktadır.
OFİS VE İNSAN
Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi
Bir ofis için gerekli olan bilgisayar altyapısı veya donanımının seçimi oldukça özen gerektiren bir konudur.
Beden Dilinin Etkin Kullanımı
Beden dili, sözlü iletişimi daha etkili hale getirmek amacıyla iletişime bedenimizi de katarak kullandığımız sözsüz iletişim biçimine verilen isimdir.
İŞ DÜNYASI
İş Dünyasında Doğru Şeyi Yapmanın Yanlış Yeri ve Zamanı
Doğru söylenmiş bir söz olarak, yazı başlığının; dikkatinizi çektiğini umuyorum. Tabi ki yalnızca iş dünyasında değil; öncelikle doğru kişi olarak, tüm hayatımız boyunca hepimizin kendimize göre “doğruları” olduğundan ve yaşantımızdaki gelişmelerle ilgili, daima bu “doğruların” peşinde koştuğumuzdan dolayı, bundan da daha doğal bir şey olamaz.
HUKUK / MUHASEBE
Yeni Türk Ticaret kanununda Şirket kuruluşuna ilişkin değişiklikler
Yeni Türk Ticaret Kanunun getirdiği değişiklikleri Nevzat Erdağ, bir yazı dizisi olarak sunuyor. İkinci başlık: Şirket Kuruluşu
Ekonomik Durgunluk
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi