İşsizlik, İstihdam Sorunu ve Çözüm Yolları

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
İşsizlik, İstihdam Sorunu ve Çözüm Yolları

İşsizlik, İstihdam Sorunu ve Çözüm Yolları

Ülkemizin bir numaralı ve en önemli ulusal sorunu işsizliktir. İşsizliği azaltmak ve ortadan kaldırmak, verimli istihdamı geliştirmek ülkemizin başlıca gündem maddesidir.

 

İşsizliğin çözümü için KOSGEB, İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı gibi kamu kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Asgari ücret  açlık sınırının üzerine çıkarılmalı ve mesleki eğitimler arttırılmalıdır. Mevcut ve potansiyel tarım, sanayi ve hizmet üretiminde azami katma değer ve EBİT (vergi ve faiz öncesi kazanç) oluşturarak yaratılacak tasarrufları yeni yatırımlara yöneltmektedir.

 

Bu işlevin lokomotifi, hiç şüphesiz girişimci işverenler olacaktır. O halde büyük-küçük her türlü işletmeyi kuran işveren sayısını artıracak bir seferberlik anlayışını geliştirmekle işe başlamak gereklidir. Global dünyanın bugünkü acımasız rekabet ortamında görev yapan girişimcilerin ve onların eseri olan işletmelerin; öncelikle kamu yönetiminin, devletin her kademesindeki bürokrasi kadrolarının, siyasi partilerin, üniversitelerin, finans sektörünün, medyanın, sivil toplum örgütlerinin ve tüm halkımızın desteğine ihtiyacı vardır.

 

İşsizliğin çözümü için neler yapılabilir noktasında belki de herkesçe bilinen birkaç konuya değinmek istiyorum;

  • Öncelikle yatırımların, özellikle de kamu altyapı yatırımlarının artırılarak istihdamın artırılması gerekir. Çünkü kamu yatırımlarının artırılması ekonomik aktiviteyi canlandıracaktır.
  • Özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi gerekmektedir ki bu yılın başlarında açıklanan teşvik paketi ile de bu alanda önemli adımlar atılmıştır. Cumhuriyet tarihinin bu en kapsamlı teşvik paketinin ekonomik sonuçları bir süre sonra kendisini göstermeye başlayacaktır.
  • İstihdam üzerinden alınan vergi, prim ve işveren payı gibi mali yükler düşürülmelidir. Bu yolla kayıt dışı işsizliğin en az yarısı kayıt altına alınır. Bu durum da kuşkusuz ki yeni istihdam oluşturacak yatırımları teşvik edecektir.
  • Tarımdan tarım dışı alana yönelecek olan kesime daha kolay iş bulabilmek amacıyla mesleki eğitime daha fazla önem verilmelidir.

 

Sonuç olarak; işsizliğin daha uzun yıllar gündemde kalacağını, hiç bir zaman sıfırlanamayacağını, işsizlik oranlarının zamanla ekonomik gelişmeye paralel olarak azalabileceğini söyleyebiliriz.

 

Bu nedenle yukarıda belirtilenlerin yanı sıra bu aşamada yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve işsizliğin toplumsal bir soruna yol açmaması açısından sosyal politikalara önem verilmelidir.

Kaynak : makalemarketi.com

 

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
182794 kere okundu

Etiketler: işsizlik

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

İş Hayatının Gerçekleri
Pazarlama Sektörüne Genç Bakış
Şikayet Yönetimi
Türkiye, Avrupa’nın en “girişimci” ülkesi
Mavi Okyanus Stratejisi Nedir?
Uluslararası Kurumsal Yönetim Standartları
Yalın İş Planı (Lean Business Plan)
Dünyanın en çok tanınan markalarından Coca-Cola'nın Dünyası
Şirketlerde Kriz Yönetimi Üzerine Yeni Açılımlar
İş Dünyasında Ben Yaptım Olduculuk
İnsan Kaynakları Problemlerinde Bordrolama Çözümleri
İş Dünyasında Doğru Şeyi Yapmanın Yanlış Yeri ve Zamanı
Aile Şirketlerinin Yeni Türk Ticaret Kanununa uyum sağlaması kurumsal yönetişim ilkelerini uygulaması ile gerçekleşecektir
Stratejik Planlama Nedir?
İçgirişimcilik: İnovasyonun Kalbi

DIŞ TİCARET

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

ihracat yapan mükellefler, bu faaliyetleri ile ilgili giderlerinden belgelendirebildiklerini yasal kayıtlarına intikal ettirecekler, buna ek olarak belgelendiremedikleri giderlerine karşılık olarak da götürü gider uygulamasından yararlanabileceklerdir

OFİS VE İNSAN

Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden Dilinin Etkin Kullanımı

Beden dili, sözlü iletişimi daha etkili hale getirmek amacıyla iletişime bedenimizi de katarak kullandığımız sözsüz iletişim biçimine verilen isimdir.

Kağıtsız ofise geçiş: Elektronik Doküman Yönetimi

Kağıtsız ofise geçiş: Elektronik Doküman Yönetimi

Ofis içi iş akışının en önemli unsurlarından biri, yaratılan ya da elde edilen belge ve dokümanlardır. Bir bakıma faaliyetlerinizin somut göstergesi, iş akışı hacminizin, hızının ve çeşitliliğinin birer delilidir bunlar.

İŞ DÜNYASI

İşletmelerde Total Risk Yönetimi (ERM)

İşletmelerde Total Risk Yönetimi (ERM)

Günümüzde işletmeler ayakta kalabilmek ve olası tehtitlere karşı hazırlıklı olabilmek için risk yönetimi üzerinde yoğunlaşmaktadır.

HUKUK / MUHASEBE

Şirket Ana Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’na Uyumlu Hale Getirilmesi

Şirket Ana Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’na Uyumlu Hale Getirilmesi

2012 yılı Temmuz ayında (yeni) Türk Ticaret Kanunu’nun (“Kanun”) yürürlüğe girmesi ile birlikte şirketlerde bir telaş başladı. Herkes kanunun getirdiği yeni yükümlülükleri ve bunları hangi süre içinde yerine getirmekle yükümlü olduğunu tartışır, avukatlarına ve mali müşavirlerine danışır oldu.