- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
2015 Bina İnşaat Maliyetleri ile İlgili Veriler

21 Nisan 2015 günü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan bültende bina inşaat maliyetlerinde 2015 yılının ilk 3 ayında neler değişmiş karşılaştırmalı olarak belirtilmiştir.
Mevcut bültende açıklanan verilere göre inşaat sektörünün maliyetleri ile ilgili nasıl bir gelişme olmuş rahatlıkla görebiliyoruz.
2015 yılı ilk çeyreğinde 2014 son çeyreğine göre işçilikte %3.3 artarken malzeme maliyetlerindeki artış % 2.1 olarak gerçekleşmiş görünüyor. 3 aylık dönemi içeren bu veri 4 ile çarpılırsa yıllık bazda karşımıza ciddi bir maliyet artışı potansiyeli olduğunu da gösteriyor. Burada ilginç olan kura rağmen işçilik artışının malzeme maliyet artışının altında kalmasıdır. İşçilikteki bu değer artışı sektördeki büyümeye paralel kalifiye eleman sıkıntısının yüksek olmasıyla açıklanabilir.
Malzeme maliyetlerinin dolar bazında değerinin düşmesinin de kur artışına rağmen malzeme maliyetlerinin sadece %2.1 artışına neden olmuş. USD'nin yıl başında 2.22 Mart ayında ise 2.64 seviyelerinde olduğunu düşünürsek kur artışı (dolar için) %19 mertebelerinde olmuştur. Oysa malzeme maliyetlerine bunun yansımadığını görüyoruz. Bu nedenle de malzeme fiyatlarında kura bağlı olarak ayarlamalar yapılmış gibi bir izlenim edindik.
Bu tabloda bizi tedirgin eden veri 4 aylık ortalamalardan gelmektedir. Son 4 çeyreğin ortalamalarına baktığımızda işçilik maliyetlerindeki artışın %9.9 olarak gerçekleştiğini, malzeme maliyetlerinde ise değişimin % 9.1 civarında olduğunu görüyoruz.
Bu tür maliyet artışı 2014 yılı dört çeyrek ortalamalarının oldukça üzerinde olup. Enflasyon konusunda yukarı yönlü riskler oluşturmaktadır.
Burada kritik soru şu; Eğer inşaat sektörü maliyetleri %10 civarında artarsa, yeni yapılan yerlerin fiyatları nasıl oluşacak? Bu maliyet artışı kardan mahrum kalınarak mı yoksa fiyatlara kar marjıyla birlikte eklenerek enflasyona katkı yaparak mı oluşacak hep birlikte göreceğiz.
Burada belirleyici husus piyasa canlılığı olacaktır. İnşaat sektörü stoğu, ciroları, kapasite kullanımı gibi veriler maliyet artışlarının kara ne kadar yedirilebileceğinin de cevabını saklamaktadır.
Bizim sorunumuz yine aynı; Uzun vadeli projelere teklif verirken, maliyet oluştururken hangi kuru baz alacağız..?

Etiketler: inşaat

Hikmet Baydar
1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. CNBC-E, TRT, SKYTÜRK,vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır.
Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda bankacılık eğitimi vermiştir. Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD, İSİAD gibi kurumlarda Global krizin şirketler üzerine etkileri ve şirketlerin alması gereken tedbirler, Faiz ve kur riskinden korunma yolları gibi konularda seminerler vermiştir.
Terrapinn tarafından birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Funds World Middle East 2007 konferansına Türkiye’den konuşmacı olarak davet edilmiştir.
Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency futures yarışmasında “the Best Mega Trader” seçilmiştir. ABD’de Futures Options sertifika programına katılmıştır. Fransa’da SNCF’de Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir.
SPK ileri düzey lisans belgesine sahiptir.
Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.
hikmetbaydar@3-goz.com
www.3-goz.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2012/1) yayınlandı.
10 Ocak 2012 tarihli ve 28169 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Tebliğ ile ;
OFİS VE İNSAN
İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları
Çalışma hayatında, kabul görmek, onaylanmak ve saygı duyulması için sektörel alanda uzmanlaşmanın yanı sıra çok çalışkan olmak da gerekiyor.
Teknolojik değişim ve yeni ofis düzeni
Teknolojik değişim ve gelişimin, iş yaşamının mekansal (ve yaşamsal) alanı olan ofis düzeni ve ortamını yenilediğinden bahsetmiştik. Bu yenilenme, iş ortamının daha işlevsel kullanımını ve insana uyumunu (ergonomi) ön plana çıkarmıştır.
İŞ DÜNYASI
Türkiye Turizminin Gelecek 10 Yıldaki Yönü
Gelecek planlarını, Avrupa Birliği’ni esas alarak yapanlar kaybeder. Şöyle de ifade edilebilir; gelecek planlarında Doğu’yu temel alanlar kazanır.
HUKUK / MUHASEBE
Kayıt Dışı Ekonomi ve Ülkemizin Geleceğine Etkisi
Kayıt dışı çocuklarımızın çalınan geleceğidir.
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi