Yalın Derken Yalan Olmak Da Var

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Sürekli gündemde olan, aslında gündemde olmaktan ziyade yaşamın kendisi haline gelmiş olan bir konu var, yalın girişim. Yalın kavramı artık girişim aşamasının yanı sıra yönetimin her aşaması için konuşulan, uygulanan, uygulanmaya çalışılan bir kavram, halihazırda yaşamının ortasına gelmiş olan şirketler bile yalın yönetim modelini uygulama çabasında.

Yalın hareketin en önemli iki kavramından biri “dene – ölç - düzelt – dene” döngüsü ve bunu yapabilmek için geliştirilen minimum kabul edilebilir üründür.

Bu döngü içerisinde minimum kabul edilebilir fonksiyonları gerçekleştiren ürünün geliştirilmesi de oldukça kapalıya yakın bir çevre içerisinde yapılmalı, kıymetli kaynakların harcanacağı geniş pazarlama faaliyetlerine girerek kabul edilebilir hale gelecek bir ürünü göz göre göre kötü deneyim yaşatarak kabul edilemez ürün hale getirmemelidir, ki yapılan en önemli hata genelde bu noktada olmaktadır.

Uzun bir süre önce, yeni bir kavramla ortaya çıkan bir araba kiralama şirketindeki kötü deneyimimi anlatarak şirketi uyaran bir yazı yazmıştım. Şirketin hemen ilgilenmesi, beni aramaları vs. onların geleceği konusunda beni umutlandırmıştı ancak arada bir sitelerini kontrol ettiğimde hiç bir düzelme yapılmadığını gördüm. Bu arada bana bile ulaşan şikayetler giderek arttı.

Uzun bir süredir bu şirket hakkında bir şey duymadığım için bu yazıyı yazarken gidip şirketin web sayfasına bir bakayım dedim. Bakınca da artık şirket sahiplerinin, ortaklarının veya yöneticilerinin şirketle  pek ilgilenmedikleri duygusuna kapıldım. Sitenin ana sayfasında aşağıdaki koca yazı var:

Belli ki yaz başında yazılmış ama bugün Ekimin 12’si. Belli ki yalın girişim yalan olmaya doğru gidiyor.

Bu sabah facebook’da dolanırken bir ilan geldi önüme, yeni bir restoran arama sitesi. Bakayım bu siteyi diğerlerinden ayıran, ortaya çıkmasına ve ilan vermesine sebep olan ve beni diğer sitelerden kopartıp kendisine bağlayacak olan özellikler neymiş diye.

Böyle bir siteyi incelerken doğal olarak bildiğim çevrede neler gösteriyor diye “Yakınımdakiler” menüsüne tıkladım.

Aşağıdaki harita çıktı karşıma ki doğru, merkezde ben varım ve çevremde bazı restoranlar gözüküyor.

İl bakışta bu restoranların sayısı bana çok az gibi geldi ve biraz bakınca görülen sayının gerçek sayıdan çok aşağılarda olduğunu anladım. Sanırım harita kapsamındaki alanda görülen retoran sayısı gerçeğin sadece yüzde 5’i falan. Bunu söylerken de öyle ufak tefek veya bilinmeyen yerlerden bahsetmiyorum.

Göztepe köşedeki restoranı tıkladım ve aşağıdaki haritadaki bilgi belirdi :

Starbucks Çiftehavuzlar bu noktadan çok daha uzakta. Bu noktada hatırlayabildiğim kadarı ile 5 veya 6 restoran var ve kafe var.

Maltepe Dominos Pizza’nın Selamiçeşme’de ne işi var diye düşünmeden edemedim.

Bir de filitreleri deneyerek bakmak istedim ve çevredeki içkili yerleri arattım.

Beni bildiğim en az 5 yer olmasına rağmen haritada hiç bir şey yok.

Bir daha bu siteyi kullanacakmıyım ?

HAYIR,

Benim gibi aynı şeyi hisseden kaç kişi olacak ?

BİRÇOK,

Harcanan reklam giderleri ne oldu ?

BOŞA GİTTİ ve TERS TEPTİ.

Bir çok kişiye duyurulan bu site ziyaret edenlerin çoğu tarafından “bir işe yaramaz” diye nitelendirilerek zihinlerde kullanılmayacaklar listesine gitti.

Hem para harcayıp hem de insanları kaçırmanın en kolay yolu henüz hazır olmayan ürünü denetmek için yapılan ilandır, başarısızlık yolunu çok hızlandırır.

Yola çıkarken daha oturmamış, yanlış sonuçlar veren bir ürün kavramı, ürünü doğmadan öldürecektir.

Buraya kadar sadece düzgün, kullanılabilir olmayan bir ürünün erken kullanılmasından bahsettik.

Peki genel fikir olarak ne durumda bu girişim?

Alternatiflerinden daha fazla bir şey sunuyormu?

GÖREMEDİM,

Google haritalarından bile çok daha fazla ve doğru bilgi edinmek mümkün.

O zaman ürünün başarı şansı ne????

1047 kere okundu

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

ücretsiz üye olun

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz