Web Sitelerinde Ürün Fotoğrafları Nasıl Olmalı?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Web Sitelerinde Ürün Fotoğrafları Nasıl Olmalı?

Günümüzde her firmanın web sitesi var. Fiyatları hayli düşen e-ticaret yazılımları sayesinde çoğu firmanın online satış imkanı da var. Ancak pek çok firma için web sitesi, getirisi olmayan bir mecra olmaktan öteye gidemiyor. Bunun nedeni Internet'in kendisi değil, firmanın pazarlama yaklaşımlarındaki yanlışlar.

Sokak insanlarını çeken fotoğrafçılarının çektiği fotoğrafları görmüşsünüzdür. Gerçek hayatta son derece itici olan, zavallı durumdaki insanları fotoğraflarlar, ve bu insanlar çok cazip görünür. Neden? Çünkü,

  • fotoğrafta koku duymazsınız,
  • ışık kullanımına bağlı olarak dokuyu net algılayamazsınız,
  • kadraja alınan konuya odaklanırsınız, kıyaslama yapamazsınız

Ürün fotoğrafları da aynen böyle yanıltıcı olabilmektedir. Fotoğraf teknikleri ile kalitesiz bir ürün kaliteli gibi görünebilir, ya da kaliteli bir ürün basit görünebilir.

Daha yaygını ise ölçülerde yanılmadır. Küçük ürünlerine gerçekte o denli küçük olduğu fark edilmeyebilir. Bunun gibi nedenlerle kullanıcılarda bir güvensizlik de söz konusudur.

Oysa ki, ihtiyacını doğru tespit edilmesi ile işlerin nasıl değişeceğine dair çok çarpıcı örnekler de vardır. 2000'li yıllarda pek çok kişiy e-ticareti anlatırken kendi ürünlerinin farklı olduğunu, dokunulması gerektiğini, denenmesi gerektiğini söylerlerdi. Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin Internet'ten satılamayacağını söylerlerdi. Ancak ülkemizde de hayli yaygınlaşan indirimli satış siteleri bu durumu değiştirdi.

Bu değişimin ardında 3 temel sebep vardı, ve başka bir yazıda inceleyeceğiz. Ancak bunlardan biri; ürün fotoğrafları idi ve bu yazının konusunu oluşturuyor.

Öncelikle bu firmaların kendi bünyelerinde fotoğraf stüdyosu kurduklarını belirtmeliyim. Çünkü farklı biçimlerde, ışıkta, ortamda, kalitede ve sayıda üretici tarafından gönderilen fotoğrafların yeterli olmadığını gördüler.

Siz de firmanızın büyüklüğü, e-ticaret hacmi beklentiniz ve ürün sayısına bağlı olarak bir stüdyo oluşturmayı deneyebilir, ürünleriniz kolay taşınabilir boyutlarda ise profesyonel stüdyolarda çekim yaptırabilir, ya da profesyonel fotoğrafçıların iş yerinizde geçici stüdyo kurmasını sağlayabilirsiniz.

Ürün fotoğrafının özellikleri

  • net ışık altında çekilmeli. Yani parlayan, ya da gölgede kalan kısımları olmamalı. Bunun için genellikle 2 yandan ve üstten aydınlatma yapılır.
  • ürünün hakim renklerine göre yüksek kontrast ve sürekli bir arka plan tercih edilmeli. Özellikle dekupe ederek, yani ortamdan ayırarak kullanılacak ürünlerde arka plan önemlidir. Bu tür fotoğraflar genellikle Nikon marka makinelerle çekilir. (keskinlikte Canon'a göre daha başarılıdır. Canon da renk doğallığında daha başarılıdır.)
  • ürünün sadece ön yüzü değil, tüm açıları, aynı yer ve mesafede fotoğraflanmalıdır.

Bunlar ortalama fotoğrafçının da bildikleridir. Ama eğer fark yaratmak için bunların dışında bir kaç poz daha fotoğrafa ihtiyacınız olacak

Fark yaratan ürün fotoğraflarının özellikleri

  • ürün, kullanılacağı gerçek ortamı ve kullanım şeklini yansıtacak şekilde de fotoğraflanmalıdır.
  • kıyaslama yapılabilecek başka nesnelerle birlikte de fotoğraflanmalıdır.

Bu 2 teknik çok önemlidir. Çünkü gerçekte kimse bir ürün almak istemez. Müşterinin istediği; bir ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu ihtiyaç duygusal ve mantıksal öğeler barındırır. Örneğin bir gömlek alan kişi giyinme ihtiyacını giderirken, iyi görünme ihtiyacını da gidermek ister.

Bu nedenle, net ortamda çekilen ürün fotoğrafı ile ürünün dikiş kalitesi, kumaş kalitesi, modeli vb. hakkında fikir sahibi olurken, ortam ve kullanım şeklini gösteren, yani manken üzerindeki fotoğrafı ile de kendi üzerinde nasıl görüneceğeni algılar. İyi ürün fotoğraflarında bile pek çok kez kullanım şekli fotoğraflanır, ama ortam fotoğraflanmaz. Bence bu da çok önemlidir.

Gömlek örneğinden devam edelim. Manken üzerinde gördüğünüzde net bir yargıya varabilirsiniz. Örneğin, "bu mankenin fit vücudu var, ben kiloluyum, gömlek tam oturmuş, ben de iyi durmaz" gibi bir değerlendirmeyi yapabilirsiniz. Ancak ürünün oluşturacağı algı konusunda bence daha fazlasına ihtiyaç var.

Kaliteli ışık ve kaliteli bir fotoğraf makinesi, fotoğrafın bütün olarak iyi olmasını sağlayacaktır. Ancak bildiğiniz başka nesnelerin de olduğu bir ortamda fotoğraflanmışsa zihniniz bu konuda da doğru algı oluşturacaktır. Örneğin bir balkon korkuluğuna yaslanmış şekilde modelin fotoğraflandığını düşünün. Ve fotoğrafın çok kaliteli olduğunu düşünün. Zihniniz oradaki korkuluğu, daha önce gördüğü korkuluklarla kıyaslayarak aslında fotoğrafın gerçeküstü kalitede olduğunu fark edecek ve gömlekle ilgili kalite algısını da aynı düzeltme faktörünü uygulayarak düzeltecektir.

Satıcı gözü ile baktığınızda bu durum olumsuz gibi gelebilir. Herkes ürünün iyi görünmesini ister. Ancak müşterinin yanıltıldığı durumlarda kısa vadede bir miktar para kaazanılsa da, orta vadede ciddi kayıplar söz konusudur. Önce kendi firmanıza, sonra da sektörünüze ciddi şekilde zarar vermiş olursunuz. Bu nedenle gerçekçi bir algı yaratmak çok önemlidir.

Fark yaratan ürün fotoğraflarının ikinci özelliği de ölçü olarak kıyaslama yapılabilmesidir. Örneğin bir yüzüğün, tek başına ve yönlendirilmiş ışıkta değil, birisinin parmağında, ya da yanında bir kalem gibi, herkesin ölçüsünü kestirebileceği bir nesne ile ve homojen ışık altında fotoğraflanması doğru olacaktır. Ya da bir fincanın, diğer züccaciye ile birlikte masada, ya da bir posterin koltuğun ardındaki duvarda fotoğraflanması gereklidir. Böylece müşteri adayı, ürünün büyüklüğü hakkında net bir fikre sahip olacaktır.

Günümüzde yüksek cirolu firmaların web sitelerinde bile örneğin dolaplar tam kadraj sunulmaktadır. Bu dolapların bazıları 60cm, bazıları ise 160cm yüksekliğindedir. Ürünün formunu gösteren bu fotoğrafların dışında bir de yanında bir koltuk ile fotoğraflanması, hatta daha iyisi üzerinde birisinin oturduğu bir koltuk ile (böylece koltuğun büyük, ya da küçük bir model olması da yanıltıcı olmaz) fotoğraflanması aradığımız gerçekçi sunumu sağlayacaktır.

Detaylar önemlidir

Şimdiye kadarki bölümde, ürünümüzün form olarak rahatlıkla algılanmasını, tüm açılardan görünmesini, ortamda nasıl durduğunu ve ölçüsünü net olarak göstermiş olduk. Geriye bir konu daha kaldı; detaylar. Ürünün maliyetini, dolayısı ile kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi bileşenleridir. Örneğin çekmeceli bir dolabın raylarının teleskopik paslanmaz ray olması ile ahşap yuva olması, bir gömleğin sıradan plastik düğmeler yerine yüksek kalite kemiksi görünümlü logolu düğmeler olması arasında önemli fark vardır. İşte tüm bunlar fotoğraflanmalıdır.

İtirazlara Peşin İtiraz

Kobitek.com'un okur kitlesinde pek çok sanayici KOBİ'nin olduğunu bildiğim için, yıllar önce "tekstil fotoğraflanmaz" itirazının bir benzeri ile "bizim ürünler tekstil gibi beğeniye dayalı ürünler değil" itirazının geleceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle hemen soruyorum "beğeniye dayalı olmayan ürünlerinizi müşterilerinize hiç göstermeden, liste üzerinden mi satıyorsunuz?" Cevabınız evet ise, web sitenizde ürünlerinizi sunmayın. Web sitenizde bir sipariş uygulaması çalıştırmanız daha doğru olur. Ancak cevabınız "%100 evet" değilse, iyi ürün fotoğraflarının işinize katkısı olacağından şüpheniz olmasın.

Bir hatırlatma

Kendiniz stüdyo kurmadıysanız, dışarıda çektireceğiniz fotoğraflar için fotoğraf başı fiyatlamayı kabul etmeyiniz. Ürün başı fiyatlama isteyiniz ve ne şekilde fotoğraflar isteğinizi net belirtiniz.

ücretsiz üye olun

18328 kere okundu

Etiketler:

1969 İstanbul Doğumlu,

İstanbul Erkek Lisesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi ve İÜ İşletme İktisadı Enstitüsü mezunu,
1996 yılında girdiği bilişim sektöründe 2000 yılında kurduğu Teknoart şirketi ile 2009 yılına kadar dijital ajans ve web yazılım işleri yaptı. 

2009 yılından sonra dijital ajans hizmetlerini sonlandırarak şirketin WETOS markalı web tabanlı CRM ve e-iş uygulamaları ile Internet girişimlerine odaklandı.

"İçerik Kraldır" prensibinin sıkı bir savunucusu olarak çeşitli web sitelerinde köşe ve makaleler yazıyor.

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz