Sürdürülebilir İş Yapış Şekli Geliştirmek Şart

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Sürdürülebilir İş Yapış Şekli Geliştirmek Şart

Kolay hatırlanması için baş harfleri ile Türkçesi VIPDERZBEY, İngilizcesi TEREDIRCEM olan bir çok iş kitabında, köşe yazısında, ders kitabında yer almış, birçok seminer ve kursa konu olmuş, iş insanlarının, patronundan, yöneticisine, normal uzmanından, iş hayatına yeni başlayacak gençlere kadar herkesin bir şekilde iş hayatında bir şekilde dikkat etmesi gereken noktalar aşağıda belirtilmiştir.

Hangi eğitimi almış olursak olalım, hangi iş kolunda olursak olalım, hangi pozisyonda çalışırsak çalışalım, temelde iş hayatında bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini bazen yoğun koşuşturmada, günlük işlerin karmaşıklığında çok önemli olan, belki çok basit görünen bazı noktaları, kavramları, ilkeleri, taktikleri gözden kaçırıyor olabiliriz.

Bu yüzden tek bir yönden değil, farklı yönlerden ele alınmış ve kısa açıklamalarla ile basite indirgenmiş bu kavramları günlük iş hayatımızda iş yapışımızda, kurumumuzda, etkili olduğumuz bölümde, süreçlerde uygulamaya başlarsak, çalışma arkadaşlarımızın da uygulamasını sağlarsak, önemli katkılar sağlamış oluruz.

Burada sayılanlar elbette tek başına yeterli olmamakla birlikte, temelde en asgari düzeyde bakış açısı olarak, belki de otomatik olarak iş yapış şeklimize adapte etmemiz gerekenler denilebilir.
Zorlu rekabet ve ekonomik şartlarda, sürekli kendini yenileyen, sürdürülebilir bir iş yapış şekli geliştirebilmemiz için bu maddeleri göz önünde tutmayı öneririm.

V- Verimlilik (E – Efficiency)

Her konuda daha iyi vardır. Bunun için bir önemli unsur da verimliliktir. Verimli olmayı her alanda belirlenen ölçütlere göre sağlamalıyız. Ölçütleri de sürekli arttırmalıyız. Her iş için bir prosedürün olması ve kontrol listesi (check list) hazırlanması bunun altyapısıdır. Özetle “daha verimli” olmak için “planla”, “uygula” ve “gözden geçir” yaklaşımını ifade ediyor.

İ- İlişkiler (R – Relationships)

İlişkiler. Tedarikçiler ile ilişkiler. İç Müşteriler ile ilişkiler. Dış Müşteriler ile ilişkiler. Ciddi bir seviyeyi koruyarak –daha sıcak ve samimi ilişkiler ancak işleri olumlu etkileyecek ise kullanılmalı- işleri takip etmeliyiz. İşin doğasında olmayan kişisel konuları, duygusallığı karıştırmadan işleri yapmalıyız, takip etmeliyiz. Bu önemli çizgiyi ifade ediyor. İlişki yönetimimiz sonuca etkili sinerji yaratabilmeyi sağlamalıdır.

P –Para (M – Money)

Parasal hareketler. Parasal hareketleri etkileyen her şeye odaklanmalıyız. Sadece sıradan kontroller ile değil, her konuda daha az maliyetli çözümleri araştırmayı ve hayata geçirmeyi ifade eder.

D- Dökümantasyon (D – Documentation)

Belgelerin, yazışmaların, görüşmelerin dosyalanması, arşivlenmesi eksiksiz ve homojen bir sistemde olmalıdır. Bu takım çalışmasına, bilgi paylaşımına öenmli bir altyapıdır. Verimlilik ve etkinlik konularındaki yaklaşımın da önemli bir unsurudur. Kurum hafızasını oluşturmayı, ortak formatların kullanılmasını ve kurum kimliğini ifade ediyor.

E- Etkililik (E – Effectiveness)

Bir bütünün önemli bir parçasıyız. Herşey birbirine bağlı. Öncelikle direkt olarak etkili olduğumuz konularda, çalışmalarda dikkatli olup, doğrudan en iyi şekilde sonuca ulaşacak adımları atmalıyız. İnisiyatif almak, sorumlulukların takibinde olmak, proaktif olmak gereklidir. Başka kişi ve bölümlerle ortak çalışmalarda da bu adımların atılmasını sağlamak, doğru ve başarılı sonuçlara ulaştıracak girişimlerde bulunmayı ifade ediyor.

R- Raporlar (R – Reports)

Raporlama. Bir işi zamanında, doğru ve etkin bir şekilde yapmak yetmez. Başarı olsun, başarısızlık olsun; sorun olsun, sorunlar olsun; yapılan sıradan işlerin, takip edilen konuların belirli zaman dilimlerini yansıtır, karşılaştırmalı, sorun varsa çözüme yönelik bilgi ve önerileri içeren, strateji oluşturmaya uygun veriler içeren, bilgi paylaşımını sağlayacak raporların süreklilik içerisinde hazırlanmasını ifade ediyor.

Z- Zaman Yönetimi (T – Time management)

Zaman çok değerli. Sadece önceliklerimizi iyi belirleyip planlı olarak çalışmak, zamanı iyi kullanmak değil, koyulan hedeflere ulaşmak için yapılan planları bir zaman çizelgesinde uygulanabilir halde görmek ve zamanı en iyi şekilde yönetmeyi ifade ediyor.

B- Bilgi (I – Information)

Bilgi paylaşımı son derece önemlidir. Bilgileri ilgililere iletmek, sonuçlara yönelik olarak zamanında, eksiksiz ve sürekli güncellemeler ile bilgi paylaşımını ifade eder. İletişimin doğru ve etkili iletişimin, empatinin, doğru anlamanın ve doğru anlaşılmanın temelini oluşturan bilgi paylaşımı ve şekilleri şüphesiz çok önemlidir.

E- Eğitim (E- Education)

Yeniliklere açık olmak ile geleceğe hazırlanmak. Hep önde olmak için sürekli gelişime açık şekilde eğitimi ifade ediyor.

Y- Yaratıcılık ( C- Creativity)

Rekabette şirketleri başarılı kılan faydalı farklılıkları oluşturmaları ile bunların somut sonuçlarının sağladığı avantajlardır. Bireysel ve takım olarak yaratıcı olmak zorundayız, yaratıcı uygulamalar ile sadece mevcut sistemleri değil, geleceğin sistemleri için de hazırlıklı olmayı, gelecekte etkili olabilmeyi ifade eder.

ücretsiz üye olun

18983 kere okundu

Etiketler:

ODTÜ İşletme Mezunu olan Cihan ÜRTİŞ, iş deneyimi olarak büyük bölümünü Hazır Giyim sektöründe çeşitli pozisyonlarda çalışarak ve son olarak Tedarik Zinciri – Dış Ticaret Direktörlüğü ile İthalat, İhracat, Satınalma, Dış Ticaret, Gümrük, TURQUALITY gibi alanlarda yöneticilik yapmıştır.

Eskişehir ve Çevresi ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.

2012 itibariyle serbest çalışan Cihan Ürtiş, siyaset ve ekonomi konularında araştırmalar yapmakta bazıları çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde yayınlanmış yazılarının yanında yayınlanmaya hazırlanan öykü, deneme ve şiir çalışmaları da bulunmaktadır.

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz