Su Depolarının Temizlik ve Dezenfektesi İhmale Gelmiyor

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Su Depolarının Temizlik ve Dezenfektesi İhmale Gelmiyor

Su deposu temizliği; ihmalinin nelere sebep olabileceğini, hangi hastalıklara yol açabileceğini bilmediğimiz, Türkiye’de son 3 yılda ilgili bakanlıkların yaptırımıyla ilerleyen bir konu.

Su deposu temizliği; ihmalinin nelere sebep olabileceğini, hangi hastalıklara yol açabileceğini bilmediğimiz, Türkiye’de son 3 yılda ilgili bakanlıkların yaptırımıyla ilerleyen bir konu.

Sağlık bakanlığının önergeleriyle yılda 2 defa su depolarının temizlettirilerek dezenfekte edilmesi gerekiyor. Bu zorunluluğun genel sebebiyse şebekeden depomuza ulaşan suyun, her ne kadar gerekli süzgeçlerden geçmiş bile olsa taşıma boru hattındaki kum, balçık ve çeşitli mikro organizmalarla birlikte gelmesi.

Depo içerisine yığılan su zamanla mikrop ve bakteri üretmeye başlar. Hidrofor veya dağıtım sistemi suyu kullanıcıya genelde belirli bir yükseklik seviyesinden dağıtır. Bekleyen suyun oluşturduğu yosun, balçık ve beraberinde getirdiği kum vb. maddeler zamanla depo zeminine çökerek mevcut suyun pislenmesine ve bir balçık dağı oluşturmasına sebep olur.

Su depoları genelde çatı katlarında veya zemin katlarda yani çok göz önünde bulunmayan mekânlarda yapılandırılır. Bu demek oluyor ki sağlığımız için bu kadar önemli bir yapı aslında kontrolümüzden de bir o kadar uzak. Su depolarına giriş kapakları veya çevresinde zamanla oluşabilen kırık, çatlak vb. durumlarda kedi, haşere ve fare gibi canlıların deponun içerisine girip ölmesiyle su tamamen bizler için bir tehdit haline gelebiliyor.

Temizlenmeden kullanılan, şahsımızın, ailemizin, çocukların temas ettiği bu su aslında bizler için günlük yaşamdaki en büyük tehdidi oluşturuyor. Kolera, tifo, septisemi, hepatit ve dermatit suyla bulaşabilen tehditlerden sadece bir kaçı. Artık plaza, okul, yurt, site, hastane, fabrika ve AVM gibi birçok ortamda su depolarının temizlik ve dezenfektesinin yapılıp yapılmadığına dair gerekli denetimler Sağlık Bakanlığı’nca yapılıyor ve gerekli önlemler alınıyor.

Önce sağlık misyonuyla bu konuda yola çıkan, dezenfeksiyon ve izolasyon firması Tekdez; su deposu temizliği ve dezenfektesi, depo steril izolasyonu, soğutma kulesi temizlikleri, sebil temizliği ve ozonlaması gibi konularda uzman kadrosuyla sektörünün öncü kuruluşlarına ve tüm Türkiye’ye hizmet veriyor.

Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?

1. Su deposunun temizlenmesi için bina girişindeki ve depo girişindeki su vanası kapatılarak depodaki su kullandırılır ardından hidrofor kapatılır,

2. Temizlik ekipleri su deposuna girmeden önce; elektrikle çalışan ekipmanlarını topraklı prize kaçak akım rölesine takar, enerjiyi kaçak akım rölesinden alır. İşlemler sırasında kullanılacak elektrik ve su; binanın tesisatından temin edilir,

3. Su deposunun havalandırması ve aydınlatması sağlanır,

4. Su tahliyesi için kullanılacak özel pompalar, su deposuna ip bağlanarak indirilir ve su tahliyesi yapılır. Su deposundan çıkan kirli sular, hortumlar vasıtasıyla yoldaki rogara verilir,

5. Su deposu yüzeyleri 150 bar basınçlı yıkama makinesiyle yıkanır, pas, mangan, kireç, yosun mekanik temizlik yapılarak giderilir. Dipteki kirli su tahliye edilir,

6. Mekanik temizlik sonrası su deposunun yüzeylerine; su depolarında ve kapalı mekanlarda kullanmaya uygun, gıda üretim tesislerinin dezenfektesi için kullanılan özel temizlik maddesi yumuşak fırçalarla sürülür ve bir müddet bekletilir. Kimyasalın etkisiyle pas, mangan, kireç ve zararlı bakteriler çözülür ve dezenfekte edilir. Su deposu yüzeyleri bu işlemden sonra su jeti ve yumuşak fırça yardımıyla yıkanır. Kirli sular tahliye edilerek depo hijyenik duruma getirilir,

7. Su deposunun hijyenik temizliği ve dezenfektesi bitince su deposu yüzeylerinde kum dökülmesi, korozyon ve yüzey çatlakları kontrol edilir. Suyun berraklık, tortu, renk ve koku, parametreleri incelenir.

Daha fazla bilgi için 0212 554 0 555 no’lu telefondan iletişime geçilebilir ya da www.tekdez.com adresi ziyaret edilebilir.


Kaynak : Tekdez

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz