Array ( [ekonomik-durgunluk] => Ekonomik Durgunluk [satis-ekibinin-ortak-aklinin-harekete-gecirilmesi] => Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi [pazarlama-ve-satis-sureclerinin-kontrol-edilmesi] => Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi )
Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/theme/kobitek_v6/sag1.php on line 52
Array ( [spor-veya-sosyal-etkinliklere-sponsorluk-katkilarinin-muhasebelestirilmesi] => Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi [freelance-yaptirilan-islerin-muhasebelestirilmesi] => Freelance Yaptırılan İşlerin Muhasebeleştirilmesi [kayit_disi_ekonomi_ve_ulkemizin_gelecegine_etkisi_] => Kayıt Dışı Ekonomi ve Ülkemizin Geleceğine Etkisi [vergi_idaresindeki_degisimler_2bolum_] => Vergi İdaresindeki Değişimler (2.Bölüm) [yurtdisi-seyahat-harcamalarinin-muhasebelestirilmesi] => Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi )
Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/theme/kobitek_v6/sag1.php on line 132
Pazarlama Sorunlarının Çaresi Reklam mı?

Pazarlama Sorunlarının Çaresi Reklam mı?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Pazarlama Sorunlarının Çaresi Reklam mı?

Pazarlamanız eksikse veya zayıfsa dünyanın en iyi reklam kampanyasını da yapsanız sonuç alamazsınız.

Özellikle pazarlamanın zayıflığını reklamla kapatmaya çalışmak yapılabilecek en büyük hatadır. Yerli şirketlerimiz senelerce pazarlama sorunlarını reklam ile çözmeye çalışmışlardır.( Rahmetli Attila Öğüt’ün kulağa küpe olan bir sözüdür) Ancak bunun yeterli olmadığı harcanan milyonlarca lira ile kanıtlanmıştır. (Bkz: Reklamlardan Sonra,Güven Borça)

Reklam buz dağının görünen, pazarlama ise görünmeyen kısmıdır. İyi reklam doğru pazarlama faaliyeti ile buluşursa etkinliği ve sinerjisi yüksek olur.

Peki doğru pazarlama nedir?

Reklamın görevini yapabilmesi için şu üç temel şart yerine getirilmelidir;

  • Doğru ürün: Doğru ürün öncelikle tüketiciye bir fayda sağlayan üründür. Ancak günümüzde fayda sağlamakda yetmiyor. Rekabetçi bir fayda* sağlamak gerekiyor.
  • Doğru fiyatlandırma: Rekabetçi bir perspektifle fiyat-değer ilişkisi iyi kurulmalıdır.
  • Yeterli dağıtım: Hedeflenen tüketici segmentinin ürüne fiziksel olarak ulaşımı garanti edilmelidir.

Doğru pazarlama bu üç şartın birlikte yerine getirilmesidir. Burada en kritik husus ürünün faydasıdır. Günümüzde faydayı rekabetçi bir perspektifle sunmak hayati önemdedir. Bu üç şekilde gerçekleşir:

  • Aynı ihtiyacın karşılanmamış yönlerini/boyutlarını tatmin etmek
  • Aynı ihtiyacı karşılarken farklılaşmak
  • Farklı bir müşteri ihtiyacını karşılamak **

Bu üç alanda yakalanacak bir başarı pazarlamanın diğer boyutları üzerinde de kaldıraç etkisi yaratacaktır.

Rekabetçi bir faydaya sahip olan, fiyat-değer ilişkisi iyi ayarlanmış ve pazarda yeterince dağılmış bir ürün varsa reklama başlanabilir. Bu nedenle reklam yapmadan önce pazarlamanın bu temel ödevlerinde nerede olunduğu sorgulanmalıdır. Sorun varsa pazarlamacıların fazla mesai ile gerekli düzenlemeleri yapmaları sağlanmalı ve ondan sonra bir reklam stratejisi üzerinde çalışılmalıdır.


* Ürününüz size göre çok önemli faydalar sunuyor olabilir. Ancak bu fayda müşteri tarafından önemsenmiyor ve rakiplere göre bir üstünlük/farklılık içermiyorsa pazarlama açısından anlamsızdır. Müşteri için önem taşıyan ve rakiplere göre üstünlük taşıyan fayda, rekabetçi faydadır.

** Bu konuyu bir örnekle açıklayabiliriz: Örneğin bir deterjan üreticisisiniz ve pazardaki mevcut markalara ragmen yeni bir ürün/marka çıkaracaksınız. Müşteri beklentilerini araştırdınız ve şu tespitleri yaptınız.

Önem sırasına göre müşteri beklentileri;

  • Leke çıkarma
  • Beyazlatma
  • Fiyat
  • Yumuşatma
  • Renk koruma
  • Koku
  • Bulunurluk

Buna göre rekabetçi faydayı şöyle formüle edebiliriz;

  • Aynı ihtiyacın karşılanmamış yönlerini/boyutlarını tatmin etmek
    • Mevcut bir deterjan markası leke çıkarırken sizin markanız beyazlatmayı öne çıkarabilir. (sonuçta ikiside çamaşır temizliği)
  • Aynı ihtiyacı karşılarken farklılaşmak
    • Leke çıkarırken renkleri de korumak, daha güzel kokmasını sağlamak vb.
    • Veya daha düşük sıcaklıkta dahi en iyi temizliği vaat etmek
  • Farklı bir müşteri ihtiyacını karşılamak
    • Burada kast edilen tamamen farklı bir müşteri ihtiyacına (çamaşır temizliği dışında) yönelmektir. Örneğin perde veya halı temizliği için deterjan çıkarabilirsiniz.
ücretsiz üye olun

2634 kere okundu

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz