Mobilyacılar 2015 Yılında Yüzde 10 Büyüme Hedefliyor!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Mobilyacılar 2015 Yılında Yüzde 10 Büyüme Hedefliyor!

Yarım asırdır özel tasarım yapabilen saygın markaları bünyesinde toplayan mobilyanın başkenti Modoko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik; hem tüm mobilya sektörü ve Modoko için 2014 yılını değerlendiren ve hem de 2015 yılı beklentilerini içeren bir açıklama yaptı.

Yarım asırdır özel tasarım yapabilen saygın markaları bünyesinde toplayan mobilyanın başkenti Modoko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, hem tüm mobilya sektörü ve Modoko için 2014 yılını değerlendiren ve hem de 2015 yılı beklentilerini içeren bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, geçen yılın sektör açısından en önemli gelişmelerin, sektör derneklerinin tek bir çatı altında birleşerek federasyonlaşması ve kentsel dönüşüm projelerinin desteğiyle istihdamın 500 bin kişiye ulaşması olduğunu belirterek, “Son 10 yılda 7 kat büyüyen ve ihracatını 6 kat artıran sektörümüzün hem geleceğinden ve hem de 2015 yılından umutluyuz. 7.5 milyar dolarlık Türkiye mobilya sektörü içerisinde yüzde 10 pazar payına sahip olan Modoko açısından da 2014 yılı başarılı geçmiştir. 2014 yılının bir diğer olumlu gelişmesi ise, tüm sektör derneklerinin tek çatı altında toplayan, Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri  Federasyonu (MOSFED)’in kurulması olmuştur.'' dedi.

2023’te dünyada İlk 5

Sektör olarak en büyük hedeflerinin, 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat, 25 milyar dolar da üretim rakamına ulaşmak olduğunu vurgulayan Özçelik sözlerine şöyle devam etti: ''Türk mobilya sektörü bundan 4-5 yıl önce dünyada 23. sırada idi; bugün ise ilk 10’a girmek üzere. 2023 yılında ilk 5’e girmek temel hedefimiz. Tük mobilya sektörünün gerçek yeri orasıdır. Bu gelişmelere ve olumlu bakışa Modoko’nun katkıları tartışılmaz. Modoko her yıl ziyaretçi sayısını katlayarak arttırmaktadır. Bir önceki yıla göre %24 oranında bir müşteri ve ziyaretçi girişi tespit edilmiştir. 2015 yılına ilişkin ise, mobilya sektöründeki olumlu gelişmelere paralel olarak % 8-10 bandında bir büyüme bekliyoruz. Bu büyüme ile Modoko bünyesinde bulunan marka yatırımı yapmış ve yapan firmaların faaliyetleri ile çok daha yukarılara çıkacağına inanmaktayız. Ama sektörümüz halen üretiminin %30’unu ihraç eder durumdadır ve dünya pazar payımız %1 mertebesindedir. Yapmamız gereken, pazar çeşitlendirmesine gidip, potansiyelimizi ihracata yönlendirmektir. Mesela dünyanın en çok ithalat yapan ülkeleri, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada ve Japonya’dır ve biz bu ülkelere maalesef çok az mobilya satıyoruz. Buna çok dikkat etmek lazım.''

Çıraklık okulları

Sektörün çıraklık okullarına acil ihtiyaç duyduğunu, bunun çok önemli bir konu olduğunu da vurgulayan Özçelik; ''Devletimizin de destekleriyle çıraklık okulları açmalıyız ve bu okulları Türkiye geneline, tüm kasabalara yaymalıyız. Çünkü burada pazar var ve biz bu pazarı değerlendirmek zorundayız. Bir dönem konfeksiyon ülkeye hakimdi ancak öyle bir gelişme oldu ki; bir anda her şey değişti. Bizim mobilya sektöründe çökme olamaz. Şu anda Ortadoğu’da bizim mobilyalarımız aranan mobilyalar arasında ve bu bize çok büyük gurur veriyor.'' dedi.

Değişen tüketici alışkanlıkları

Tüketicilerin mobilya alma alışkanlıklarının değişimine de değinen Özçelik, konuyla ilgili şunları söyledi: ''Mobilya artık lüks tüketim ürünü olarak algılanmıyor. Kişinin yaşam tarzını yansıtan, yaşam alanlarını rahatlatan ve doğal olarak daha sık yenilenen bir ürün grubu haline geldi. Ve tüketicilerin mobilya ihtiyaçlarının da farklılaşmaya başladı; artık klasik, oymalı ve geniş yer kaplayan mobilyalar yerini, minimal esintili, modern tasarımlara bırakıyor. Küçülen mobilyalar ile birlikte aksesuarlar daha da çeşitleniyor.'' 


Kaynak : Modoko

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz