Intel Çözüm Kumbarası ile Sosyal İnovasyon Fikirleri Hayata Geçiyor

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Intel Çözüm Kumbarası ile Sosyal İnovasyon Fikirleri Hayata Geçiyor

Teknoloji lideri Intel’in başlattığı ve Türkiye’nin en kapsamlı sosyal inovasyon projesi olan Çözüm Kumbarası’nda kazanan projeler belirlendi. Gençlerin teknolojiyi kullanarak, toplumsal faydayı odağına alan ve hayatı kolaylaştıran iş çözümleri geliştirmelerini amaçlayan Çözüm Kumbarası’ndan seçilen üç yaratıcı projeden birinci 25 bin TL, ikinci 15 bin TL, üçüncü ise 10 bin TL destek almaya hak kazandı.

Gençlere, proje geliştirme eğitimleri, işbirliği fırsatları, mentorluk ve yatırım desteği sunarak iş çözümlerini hayata geçirmede gerekli tüm aşamalarda destek olan ve Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı girişimcilik ve sosyal inovasyon projesi olan Intel Çözüm Kumbarası’nda final heyecanı yaşandı. Çözüm Kumbarası projesi kapsamında bir yıl boyunca 6 ilde, 6 üniversite ziyaret edilerek 1665 genç ile buluşuldu. Ashoka, Endeavor ve Galata İş Melekleri (GBA) işbirliğiyle hayata geçirilen projede, daha iyi bir toplum ve gelecek için teknoloji kullanımıyla toplumsal faydanın sağlandığı yenilikçi iş çözümlerinin üretilmesi amaçlandı.

Çözüm Kumbarası’nın finalinde, son 10 proje arasından en iyi üçü jüri üyeleri tarafından belirlendi. Online alışverişler üzerinden sivil toplum örgütlerine destek sağlayan ve kar amacı gütmeyen sosyal girişim olan Yuvarla birinci, duruş bozukluklarını önlemeyi amaçlayan giyilebilir sağlık cihazı Paó ikinci ve MENA-CIS bölgesini kapsayan vizyonla hareket eden lokal bir kitlesel fonlama platformu olan Fongogo ise üçüncü seçildi.

''Dünyadaki tüm toplumların geleceğine yatırım yapıyoruz''

Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı girişimcilik ve sosyal inovasyon destek projesi olma özelliği taşıyan Çözüm Kumbarası’nın ödül alan ilk üç projesinin basın toplantısında bir konuşma yapan Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz; bugüne kadar hep gelişmiş ülkelerden çıkan inovasyonun, son yıllarda artık gelişmekte olan ülkelerden de çıkmaya ve dünyaya yayılmaya başladığını vurguladı. İldeniz, Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfus ile önemli bir inovasyon potansiyeli taşıdığının ve sosyal inovasyon projeleri ile daha iyi bir geleceğin bizleri beklediğinin altını çizdi.

Amerika’da sosyal girişimciliğin durumu ile ilgili de bilgi veren İldeniz, ''Amerika Birleşik Devletleri’nde Great Social Enterprise Survey isimli bir ankete katılan sosyal girişimlerin toplam büyüklükleri 300 milyon doların üzerinde ve bu girişimler 28 eyalette 14 bin kişiyi istihdam ediyorlar. The Huffington Post’ta yer alan bir makaleye göre ise bu ankete katılan girişimler aslında ABD’deki tüm sosyal girişimlerin sadece küçük bir bölümü ve bu makalede yer alan tahmine göre sosyal girişimlerin ABD’deki toplam büyüklüğü aslında 500 milyar dolar seviyesinde. Bu girişimler 10 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor” dedi. Türkiye’nin bu alanda henüz arzu edilen seviyede olmadığını dile getiren İldeniz, “Türkiye’de sosyal girişimlerin sayısını henüz 10’lar ile ifade etmek yanlış olmaz. Bu karşılaştırma, Çözüm Kumbarası platformundaki çabaların ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor” dedi. İldeniz, şunları ekledi: “Intel olarak dünyayı teknolojiyi kullanan sosyal inovasyon projelerinin değiştireceğine ve bu projeler sayesinde daha iyi bir gelecek yaşayacağımıza inanıyoruz. Bizim küresel vizyonumuz dünya üzerindeki her bir bireyi birbirine bağlayacak ve hayatlarını kolaylaştırıp zenginleştirecek bilişim teknolojilerini ortaya çıkarmak ve yaygınlaştırmak. Bu cesur vizyonu ancak teknolojiye dayalı sosyal inovasyonlar sayesinde gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. Sosyal inovasyon, ekonomileri dönüştürmek ve insanların yaşamlarını iyileştirmek için ciddi bir potansiyele sahip. Lider bir teknoloji şirketi olarak sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir çözümlerin ancak teknolojinin gücü sayesinde gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl başlattığımız ve benim de büyük önem verdiğim bu projenin çok değerli fikirleri dinleme ve değerlendirme imkânı bulduğumuz final toplantısında Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı olarak yer almaktan gurur duyuyorum.''

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Intel olarak yenilikçi bakış açılarını inovasyon ağırlıklı böyle bir projeye aktardıkları için memnun olduklarını belirtti. Gelişen teknolojiye herkesin uyum sağlaması gerektiğinin altını çizen Aydın, “Intel olarak, sadece teknolojinin değil, dünyadaki tüm toplumların geleceğine yatırım yapıyoruz. Gençleri odak noktamız olarak belirliyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Intel inovasyon ve ekonomik gelişime, toplumsal ihtiyaçlara teknolojik çözümler getirerek katkı sağlıyor.” dedi.

Çözüm Kumbarası’nın sosyal inovasyon ve girişimcilikte yarattığı farka da dikkat çeken Aydın, ''Çözüm Kumbarası, diğer oluşumlardan farklı olarak, çok yönlü bir birliktelik sunuyor ve girişimci adaylarımızın fikirlerinin gelişimine katkı sağlayacak tüm destek ve yönlendirmeleri bir arada sunarak yüksek fayda sağlıyor. Çözüm Kumbarasına katılan tüm projeler bizi çok heyecanlandırdı. Teknoloji bazlı geliştirilen sosyal inovasyon projelerinin Türkiye’nin gelişiminde büyük katkısı olacağı kanısındayım.'' dedi.

Aydın sözlerine şöyle devam etti: ''Biz Çözüm Kumbarası’nda ilk üçe giren projeleri belirlerken, iş ortaklarıyla birlikte sosyal sorunlara reel ve sürdürülebilir çözümler sunan ve potansiyel barındıran fikirleri seçmeye çalıştık. Ödüle layık görülen üç proje de özgün, yenilikçi ve teknolojiye kolayca adapte olacak parlak fikirler. Bundan sonraki süreçte de bu projelerin inovatif bir yaklaşımla çözümler üreteceğine dair inancımız tam.''

Çözüm Kumbarası’nın bir yılı:

· Çözüm Kumbarası, Türkiye’nin en kapsamlı sosyal inovasyon projesi olma amacıyla ilk olarak ülke çapında üniversite etkinlikleri gerçekleştirdi. Bu çerçevede, 6 şehirde 1665 üniversite öğrencisi ile bir araya gelindi.

· İlk seçim aşamasından sonra en iyi 40 projenin sahipleri, Ashoka ve Endeavor tarafından düzenlenen bir eğitime katıldı.

· Birçok konu başlığı altında geliştirilen projelerden 10 tanesi Intel, Ashoka, Endeavor ve Galata İş Melekleri (GBA) tarafından finale layık görüldü.

· En iyi on proje ekibi Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu ve Ashoka’dan girişimcilik ve sosyal girişimciilik konularında özel bir eğitim aldı.

· İlk 10 proje ayrıca m-spark tarafından verilen 2’şer saatlik özel bir mentorluk programından faydalandı. İlk 3 proje ise 15’er saatlik birebir mentorluk almaya hak kazandı.

· Üniversite ziyaretleri de yapan Çözüm Kumbarası ekibi, gençlerin ilgisiyle gururlandı.

· Gençlerin daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için farklı alanlardaki çözüm önerileri, www.cozumkumbarasi.com adresi üzerinden biriktirildi.

Sayısal veriler:

· İnternet sayfası 53 bin 616 defa ziyaret edilen ve yaklaşık 250 bin sayfa görüntülemesi yapılan projede aktif üye sayısı 3 bin 187’ye ulaştı.

· 320 proje başvurusu alındı.

· Seçilen ilk üç proje, toplam 50 bin TL değerinde ödül kazanırken, ayrıca M-Spark tarafından sağlanan birebir mentorluk ve stratejik desteği de almaya hak kazandı.

· Anadolu Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi`nde Çözüm Kumbarası etkinlikleri gerçekleştirildi.

Çözüm Kumbarası Danışma Kurulu kimlerden oluştu?

· Ayşegül İldeniz, Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı

· Burak Aydın, Intel Türkiye Genel Müdürü

· Murat Özyeğin, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

· Emre Kurttepeli, Galata İş Melekleri Başkanı

· Mathias Scheffelmeier, Ashoka Türkiye Ülke Temsilcisi

· Faruk Eczacıbaşı, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı

· İbrahim Betil, Sivil Toplum Gönüllüsü

· Prof. Dr. Üstün Ergüder, Eğitim Reformu Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı

Çözüm Kumbarası Projesi nedir?

Çözüm Kumbarası; gençlere proje geliştirme eğitimleri, işbirliği fırsatları, yatırım desteği sunarak iş çözümlerini hayata geçirmede gerekli tüm aşamalarda destek olan bir sosyal inovasyon projesi. Proje kapsamında gençlerin teknolojiyi kullanarak farklı alanlarda toplumsal fayda sağlayacak yenilikçi iş çözümleri, www.cozumkumbarasi.com sitesinde biriktiriliyor, fikirlerin hayata geçmesi için gerekli süreçler yönetiliyor.


Kaynak : Intel

Diğer Haberler

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz