Hemen İş Planı Hazırlamak İçin 4 Neden

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Her zaman söylediğim şeydir, Türkiye’de yeni kurulan işletmelerin %24’ünün iki yıl içerisinde, %51’inin dört yıl içerisinde ve %63’ünün altı yıl içerisinde yok oluyor. ABD’de ilk faaliyet yılı içerisinde yok olan şirketlerin %65’inin bir iş planı yok.

Geçenlerde okuduğum bir çalışmaya göre yazılı bir iş planı olan şirketlerin, yazılı bir iş planı olmayan şirketlere göre satışlarındaki artış %50, karlılıklarındaki artış ise %12 dolaylarında imiş.

İyi bir iş planı hazırlandığında büyüme fırsatları gözle görülebilir bir şekilde ortaya çıkacağından yol haritanız daha da detaylanmış olacaktır, fırsatları önceden görerek belirleme şansınız artacaktır.

Aynı zamanda, gerektiğinde dış kaynak bulmanızı çok daha kolaylaştıracak bir araç sürekli olarak elinizin altında olacaktır.

Daha yılın başında olduğumuza göre eğer hala bir iş planınız yoksa hemen hazırlamakta, varsa hemen güncellemekte işiniz geleceği için büyük yarar sağlayacaktır.

Bugüne kadar iş sahiplerine, “Neden İŞ PLANI yapmadıklarını” sorduğumda aldığım yanıtlar genelde aşağıdaki başlıklarda toplanıyor:

İş Planı’na, işe ilk başladığım veya finansman ihtiyacım olduğunda gerek var:  En büyük yanılgılardan bir bu konu, çoğu iş sahibi iş Planı'nı bir işe başlama veya girişim döneminde kullanılan bir araç zannediyor. Halbuki, iş planı işin her aşamasında, işimizin el kitabı, yol haritası olarak elimizin altında olması gereken, sürekli güncellenmesi şart olan bir araç.

Unutmayın, varmak istediğiniz noktayı bilmiyorsanız izleyeceğinizin yolun da önemi yoktur.

İş planı hedeflerinizi belirleyen, ve o hedeflere varmak için izlenmesi gereken yolu gösteren stratejik bir dokümandır.

İş Planı yazmama gerek yok, her şey zaten kafamda: Yazılı hale getirilen bir iş planı işin sistematik bir yapıya dönüşmesinin ilk adımıdır. Kafanızdan çıkıp yazılı hale gelen plan, işin sizsiz olarak kendi kendisine yürümesinin başlangıcı olacağından sizin başka fırsatları gözlemlemenize olanak sağlayacak, işin günlük taraflarından ziyade stratejisi ile ilgilenmenizi sağlayacağından getirisi daha fazla olacaktır.

İşim o kadar çok ki, iş planı yapmaya vaktim yok: İşiniz aslında muhtemelen iş planınız olmadığı için çok ve bir sistem kuramamışsınız demektir bu. Aslında bu duruma gelmeden iş planı hazırlanmış olması gerekirdi ve daha fazla gecikmeden hemen iş planı hazırlamaya başlanmalı. Bir sistem, bir model geliştirmeli ki işi büyümeye devam edebilsin.

İş planı yazmanın anlamı yok çünkü işim sürekli değişiklik gösteriyor: Aslında sürekli gelişen işiniz değil, çevresel faktörler, değişen çevre işinizin değişmesini gerektiriyor. Ancak unutulmaması gereken nokta, “siz müşteriden önce değişmezseniz” yok olursunuz. İyi bir plan, veya planlama alışkanlığı sürekli ileriye baktığından bu değişimleri zamanında görerek doğru yolda kalmanızı sağlayacaktır. Ve yine unutmayın, her plan yapıldığı andan itibaren yanlıştır, onun için sürekli olarak güncellenmelidir.

Evet, hemen oturup iş planı hazırlamaya başlamanın tam vakti.

İlgili diğer yazılar :

İş planını anlatıken ve öneminden bahsederken iş planının bir yol haritasını olduğunu ve bunun önemini…

İş Planı yaşıyan bir dökümandır, ve öyle de olmalıdır. Eğer iş planını hazırladıktan sonra, tamam…

           Konuştuğum iş sahiplerinin nerede ise %60'ının yazılı bir iş planı yok ama                              sorduğunuzda hepsi kafalarında,…

2827 kere okundu

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

ücretsiz üye olun

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz