Fuar Standı Nasıl Olmalı?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Fuar Standı Nasıl Olmalı?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, kendini en fazla dünyanın küreselleşmesi noktasında belli etti. Artık mesafelerin, sınırların, saat farklarının adı anılmaksızın dünyanın her yerine ulaşmak mümkün oldu.

Bu durum da en fazla ticarete, sosyal bağların gelişmesine ve iletişime katkı sağladı. Tam da bu aşamada üretici ve tüketicilerin buluştuğu, ekonomik, sosyal ve politik faaliyetlerin birleştirildiği fuarlar önem kazandı.

Bugün her firma, hedef kitlesini genişletmek, yeni yatırımlarını ve ürünlerini daha geniş kitlelere duyurabilmek adına fuarlara katılım gösteriyor, kullanıcısıyla iletişim kuruyor, hatta onlara beklentilerinden fazlasını vermeye çalışıyor.

Hal böyleyken fuarların yapısı ve işleyişi de hemen her firma için kilit bir noktada yer alıyor. Büyüklüğü ve ticaret hacminden bağımsız olarak her firma, tüketicilerden feedback (geri bildirim) alabilmek için en eşsiz fırsat olarak fuarları görüyor. Dolayısıyla fuarlarda temsil edilen, bulunan her firmanın tüketiciyle ne şekilde, hangi şartlarda buluştuğu da oldukça önem arz ediyor. Bu buluşma halinin kalitesini de firmaların tüketiciye kendilerini ne derece anlattıkları ve nasıl sunum yaptıkları belirliyor. Fuar standları bu sunumun en kilit noktalarından birisi olarak ön plana çıkıyor.

Fuar Standı Nasıl Olmalı?

Yoğun rekabet ortamı ticari faaliyetleri yakından etkiliyor. Bu bağlamda fuarlarda kullanılacak ekipmanlar, standlar artık hayati öneme sahip. Genel bir yönelim olarak fuarlarda kolay kurulabilen, hafif malzemeden üretilmiş, buna rağmen göze de hitap eden fuar standları kullanılmaktadır.

Pratik sunum ihtiyacı olanlar için, örümcek stand adı verilen standlar, son derece geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Tamamen firmanın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda hazırlanan ve son derece kolay kurulabilen örümcek standlar, günümüz fuarcılığında büyük önem arz etmektedir.

Alüminyum profillerden üretilen, kolayca kurulan, sökülüp takılan bu standlar fuarcılıkta en çok tercih edilen stand çeşitlerinden biri olarak anılmaktadır. Üstelik görüntü itibariyle de metalik renkleri, sağlam görüntüleri ve kısa süre içerisinde kurulabilmeleriyle ön plana çıkmaktadır.

Yani günümüz fuarlarında kurulumda zaman kazandıracak, ihtiyaca göre şekillendirilen, hafif standlar kullanım kolaylığı sağladığı için tercih edilmektedir. Ayrıca bu standları teknolojinin sağladığı imkanlarla güzel renkli ışıklandırmalar, LED ekranlar (Light Emmitind Diyot – Işık Yayan Diyot) yardımıyla fuar standı daha görkemli, daha dikkat çekici ve işlevsel bir görünüme sahip olabilir.

Broşürler, onlarca sayfalık kataloglar, karışık dökümanlar yerine, LED ekran monte edilmiş bir stand yardımıyla yayın yapmak, bir klip yayınlamak, ürün gamının hareketli, üç boyutlu görsellerine yer vermek çok daha etkili sonuçlar getirmektedir.

Ne olduğu bilinen ürün ve hizmetlerin sunulduğu standlar pratik standlar olabilir. Örneğin sektör yayını, sarf malzemesi, ara mamül gibi ürünler bu tür standlarda rahatlıkla sunulur. Düşük maliyetli ve kolay kurulmaları nedeni ile uygundur. Fuar firmalarının kendi standları ile katılım da bu tür katılımcılar için uygun bir tercih olabilir.

Ancak hedef ve stand büyüklüğü arttıkça pratik standların yerine daha karmaşık özel standlar tercih edilmelidir.

Stand Büyüklüğü Nasıl Belirlenmeli?

Fuarda yer alacak firmaların standlarının bütün planlamaları titizlikle yapılmalıdır. Zira tüketici ve yatırımcılarla buluşma noktası olan fuarlarda bırakılacak izlenim, standın yapısı ve dışarıdan görüntüsünden geçmektedir. Ürün gamı çok geniş olan bir şirketin küçük bir standla kendini ifade etmesi mümkün değilken, butik bir işletmenin stand kalabalığı arasında kendini düzgün ifade edememesi de olumsuz bir intiba bırakacaktır. Bu bağlamda, stand, firmanın büyüklüğü, fuara olan ilgisi ve o fuardan beklentisi ile doğru orantılı olmalıdır.

Firmanın vermek istediği mesajı, öne çıkarmak istediği ürünü ya da sahip olduğu yeniliği direkt olarak hedef kitleye aktaran yapıda standlar kurgulanmalı, bunun için stand yapımından önce, firmanın fuara olan yaklaşımı net olarak ortaya konmalıdır.

Fuar standı büyüklüğünü etkileyen faktörler

  • ürünlerin kaplayacağı alan (sayı ve ölçüler)
  • beklenen ziyaretçi sayısı
  • sunum teknikleri (örneğin tiyatro düzeninde canlı sunumlar da yapılabilir, sadece ekranlarda dönen sunumlar da)
  • rakip standların büyüklükleri
  • prestij

Hazır Stand mı, Özel Yapım Stand mı?

Hazır standlar kullanım kolaylığı ve maliyet açısından ön plana çıkar. Özel standlar ise, görsel açıdan daha zengin, firmaya özel geliştirildiğinden daha dikkat çekici, elbette bu artıları nedeniyle daha maliyetli olurlar. Ancak kurulumu ve sökülmesi noktasında da zaman kaybına yol açmaları kaçınılmazdır. Firmaların stand seçiminde bu belli başlı kriterlere dikkat etmesi ve ihtiyacına en uygun olan özel, modüler ya da konvansiyonel standlardan birini seçmesi gerekmektedir.

Özel stand yapımına karar verilmesi durumunda, anlaşma yapılacak firma kurulum ve sökümü de gerçekleştirecektir. İşletmelerin, olabildiğince ana faaliyetleri dışındaki alanda emek harcamaması, mümkünse bu işleri tümü ile dış kaynak kulanımı ile çözmesi, modern yönetim anlayışında esastır. Özel standlar bu konuda çok iyi bir örnektir. Ahşap, metal, pleksi vb. elemanlarla yapılan geçici dekor ve standın çalışabilir hale gelmesi için gerekli ekipmanların yerleştirilmesi gereklidir.

Pek çok firma, özellikle KOBİ yönetimleri, dolaylı maliyetleri hesaplamakta güçlük çektiği için örneğin standa konulacak LED ekranı başka bir yerden daha ucuza kiralayabiliyor olmayı stand işini bölmek için yeterli görmektedir. Ya da bünyede elektrik teknisyeni olduğu için standın elektriğini bizzat yapmayı tercih edebilmektedir. Oysa ki, genelde 2 gün gibi kısa sürede kurulması gereken çok bileşenli bu yapıda yaratılan organizasyon bozukluğunun maliyeti elde edilen doğrudan fiyat avantajından fazladır. Çoğu firma fuara katılacağı hafta hiç bir iş yapamamaktadır. İyi bir değerlendirme süreci ile standın yapımını tümü ile bir firmaya vermek en akılcı çözümdür.

Stand seçimi konusunda rakip standların büyüklüğü, ya da yaratıcılığının gölgesinde kalmak gibi tehlikeler de elbette son derece mümkündür.

Böyle bir durumla karşılaşmamak için fuar standları;

  • mümkün mertebe özgün
  • amaca yönelik
  • teknolojik açıdan desteklenen
  • görsel yönden dikkat çekici
  • işlevsel

olmalıdır.

Örneğin duvarla kapatılmış, simsiyah, üzerinde sadece küçük bir şekilde markanın yer aldığı minimalist bir stand iyi çok kaliteli ve iyi görünebilir, ama pek çok kişi içeri girmekte tereddüt edecektir. Amaç müşteri adayı ile iletişim kurmak ise bu tür bir standın amaca yönelik olmayacağı açıktır. Ama amaç gizemli bir algı yaratmak ise aynı stand amaca uygundur.

Fuarda Yan İşlevlere Dikkat

Yer sınırı olduğu için genellikle azami büyüklükte alan sergi için bırakılmaya çalışılır. Ancak yan işlevler için standın tasarımı uygun değilse son derece olumsuz bir etki bırakılacaktır.
Dikkate alınması gereken işlevler şunlardır

Portmanto

stand görevlilerinin dış giysileri ve hostes gibi uniforma giyenler varsa bunların günlük giysilerini koyacakları yer olmalıdır

Depo

Broşür, katalog, kartvizit, ikramlar, çantalar vb. için kapalı ve mümkünse kilitlenebilir bir depo düşünülmelidir. Aksi taktirde hem görsel açıdan kötü, hem de güvenliksiz bir ortam oluşacaktır. Kaybolan bir dizüstü bilgisayar depo için ayrılan yerden daha maliyetli olacaktır.

Mini Mutfak

Herhangi bir şekilde ikramda bulunacaksanız, buzdolabı, sıcak içecekler için ısıtıcı ya da artık yaygınlaşan hali ile çay-kahve otomatları için yer düşünülmelidir. Bulaşık sorunu düşünülmeli, ya kullan-at servis araçları tercih edilmeli ya da nasıl yıkanacağı ve yıkanana kadar nasıl depolanacağı düşünülmelidir.

Toplantı

Daha detaylı konuşmak isteyenlerle nerede, nasıl konuşulacağı planlanmalıdır. En azından bir masa bulunmalıdır.

Standın Kapatılması

Gün sonunda standın nasıl kapatılacağı planlanmalıdır. Örneğin teşhir edilen ürünler oldukları yerde bırakılabilecek mi? Nasıl emniyete alınacak? Toplanacaksa, nereye konulacak? Tüm bu sorular baştan düşünülmelidir. Örneğin bilgisayarlar için kilitler kullanılabilir, bazı malzeme depoya konulabilir, bir kısmı ise tekrar getirmek üzere götürülmelidir.

Temizlik

Bir sonraki güne standın hazır olması için nasıl temizleneceği belirlenmelidir. Çoğu fuar firması bu konuda ücret karşılığı hizmet sunmaktadır.

Otopark

Fuar alanlarında stand başına belli sayıda araç park yeri verilmektedir. Bu sayının yeterliliği değerlendirilmeli ve diğer araçların park yerleri planlanmalıdır.

ücretsiz üye olun

46466 kere okundu

Etiketler:

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz