Değer Önerisi Tasarımı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Alexander Osterwalder’in yeni kitabı “Value Proposition Design – Değer Önerisi Tasarımı” adlı kitabi 5-6 gün içerisinde çıkmak üzere. Ostarwalder’'in yazdığı ilk kitap “Business Model Generation – İş Modeli Geliştirme” artık özellikle girişimciler için klasik bir el kitabı olmaktan öte, neredeyse girişimciliğin temel kaynak kitabı haline geldi ve yalın girişimin yolu İş Modeli’nin Değer Önerisi’nden geçiyor.

Müşteri tüm İş Modellerinin temel direğini oluşturuyor, buna bağlı olarak müşteriye sunulan değer önerisi de işin ana temel direğini oluşturmakta.

“Business Model Generation – İş Modeli Geliştirme” kitabında kullanılan tuvali sanırım Türkçeye ilk çeviren bendim ve konu ile ilgili yazılardan ilkini de benim yazdığımı tahmin ediyorum 4 yıl önce.

“İŞ MODELİ (BUSINESS MODEL) İŞ PLANI DEĞİLDİR” di yazının adı.

Osterwalder’in yeni kitabı “Value Proposition Design – Değer Önerisi Tasarımı” konusunda bir şey gördüğümü hatırlamıyorum, buna dayanarak belki bu konuda da ilk yazıyı ben yazmış olurum düşüncesindeyim. Ama belirtmekte de yarar var, Osterwalder ile akrabalık, arkadaşlık veya ortaklık ilişkim yoktur

 Daha öncede söylediğim gibi herhangi bir iş modelinin en önemli yapıyaşı müşteri ve buna bağlı olarak da ona sunduğumuz değer önerisidir. Bu anlamda Ostarwalderi’n ilk kitabında konu oldukça derinlemesine irdelenmiş ve “Değer Önerisi Tuvali” geliştirilerek “Business Model Generation – İş Modeli Geliştirme” kitabının merkezi oluşturulmuştur.

İş Modeli’nin en önemli yapıtaşı olan”Değer Önerisi” oldukça karmaşık bir yapıya sahip gibi görülüğünden bunun daha anlaşılır hale getirilmesini sağlamak ve İş Modeli’nin içine oturtulmasını kolaylaştırmak için yazıldığı ilk yüz sayfayı okuyunca edindiğim intiba. Okurlara açık olarak sunulan ilk yüz sayfa kitabın tamamının okunması isteğini kamçılıyor.

Sanırım “Value Proposition Design – Değer Önerisi Tasarımı” girişimciler için diğer kitap kadar önemli bir el kitabı halini alacak.

Aslında yalın girişim modeli içerisinde başarısızlığa uğrayan bir çok proje, değer önerisi tasarımını yeterince çalışmayıp, minimum kullanılabilir fonksiyonları geliştiremeden ortaya çıkan projelerde oluyor. Yazdığım son bir kaç yazıda bu örnekler rastlamak mümkün.

4706 kere okundu

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

ücretsiz üye olun
Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
BÜYÜTEÇ
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz