- 2018 yılında istihdam canlanabilir
- Expertera Zen ve Koçfinans’tan KOBİ’lere uzmanlık kredisi desteği
- MediaClick Ekim Ayında 15 Ödül Birden Aldı
- Lisansüstü Tez Nasıl Yazılır?
- Kobiler E-Posta Pazarlama Sayesinde İşlerini Nasıl Büyütebilir?
- OfisPaneli ile KOBİ’ler Avantajlı Tedarik Anlaşmalarına Kolayca Ulaşıyor
- Esnek işgücü modeli kadın uzmanlar arasında yaygınlaşıyor
Almanya Turizm Pazarında radikal değişim zamanı

Satış ve Pazarlama Dünyası hala satış ve pazarlama kavramları ve bunların pazarda hangi eylemleri ifade ettiği ile ilgili net bir düşünceye sahip değil.
İçindeki maddelerin tamamının asla hayata geçmeyeceği kontratları imzalamayı ‘otelini pazarlamak’ olarak kabul eden birçok Satış ve Pazarlama Müdürü tanıyorum.
Yaklaşık olarak 150-160 acente ile kontrat imzaladıktan sonra “otelimin pazarlamasını tamamladım” diyebilenler de var…
Otel değil, semt pazarında ikizlere takke satıyor sanki… “ Pazar bereketli idi, elimdeki bütün malları sattım çok şükür” gibi bir yaklaşım işte…
Ey okur, fırsat bulmuş ve elim değmişken, hayrıma bu marketing mevzusunu tekrar ele alayım, bu konudaki yanlış bilgileri sileyim, dağarcığınızdaki entelektüel şakülü düzelteyim.
Bakınız, işin uzmanları diyor ki;
“ Pazarlama müşterinin isteklerini saptamak ve bunları ona vermektir” Tim Cohn
“ Pazarlamanın amacı müşteriye ulaşmak ve onu ürünlerinizi satın almaya, kullanmaya ve yeniden satın almaya yöneltmektir.” Alexander Hiam
“ Pazarlama bir organizasyonal faaliyettir. Müşteriler ile iletişim kurmayı, onlar için değer yaratmayı ve kendilerine sunmayı içerir. Pazarlama, ayrıca müşteri ile işletme arasındaki iletişimi her bağlamda sürdürmek ve süreçten her iki tarafın da azami faydayı elde etmesini sağlamaktır.” Amerika Pazarlama Birliği
Pazarlama dinamik ve güncel aktivitelerden oluşur. Böylece müşteri ve işletme için karlı bir değiş tokuş fırsatı ortaya çıkar. Pazarlama en genel anlamda müşterinin gereksinimlerini karşılar ve onların satın alıp tüketeceği ürünler yaratır.
Demek ki neymiş? Pazarlama ile kontratlar pek alakalı değildir
Bir masa başında oturup saatlerce süren makara, bir ton çay ve kahve eşliğinde imzalanan kontratlar ile pazarlama arasında pek bir alaka yokmuş.
Şimdi ben buradan Almanya pazarına geleceğim. Turizmcilerimizin, adeta ‘hacı’ olduklarını sandığı ITB – Berlin Fuarına katılım dışında pek derinliklerine girmediği Almanya…
En kabadayısının, tatillerin tarihlerini merak edip kaydettiği, bir de tur operatöründen “ höt” narasını duyduğunda “ al sana aksiyon” diyerek cevap vermekle yetindiği devasa pazar…
- Demografik analiz?
- O ne?
- Ekonomik tahlil?
- Buyur?
- Almanya çapında STK’lar ile insani iletişim?
- Nasıl yani?
- Almanya’daki 4 milyon Türkiye kökenli için özel PR ve pazarlama?
- Bu da nereden çıktı şimdi?
- Almanya toplumundaki sosyolojik değişim?
- Abi ne diyorsun sen ya?
E o zaman böyle başa böyle tarak. Elinin arasından ıslak sabun gibi kayan Pazar payının ardından hüzün ve şaşkınlık ile bakakalırsın.
Tek silahın indirim olursa pazarda ‘ucuz’ ürün olarak zihinlere kazınırsın. Her yaz sonu imzaladığın o ‘yüksek’ fiyatlı kontratlar daha yüksek sezon gelmeden paçavraya döner. Tüketici indirim geleceğinden emindir. Kalırsın son dakikaya.
Sizinle, Almanya pazarındaki orta ve uzun vadeli varlığınız için çok önemli olduğunu düşündüğüm bir veri paylaşacağım.
Almanya bir yalnızlar ülkesi oluyor
Alman Federal Suç Dairesi verilerine göre, "2015 itibarıyla Almanya'da bulunan 40 milyon 774 bin konutun yüzde 41,4'ünde tek kişi, yüzde 34,2'sinde 2 kişi yaşıyor”
Yani, Almanya’da yaşayanların ekseriyeti kendisine tek kişilik bir Dünya kurmuş. Hayat ile bütün ilişkisini bu tek kişilik kanal üzerinden yürütüyor.
Tek kişilik Dünyasında neler oluyor?
Tek kişilik ev
- Tek kişilik tüketim
- Tek kişilik duygusal duruş
- Tek kişilik planlama
- Tek kişilik gelecek
- Tek kişilik ölüm
Bu kadar açık ve net…
- Aile yok.
- Dostlar yok.
- Evlerde geniş mekanlar, çok sayıda oda, yemek çeşitleri yok.
- Bolca internet var
- Bolca TV kanalı var
- Bolca online ya da manuel oyunlar var
Gelecek planlamanızı gözden geçirin
Bu tek kişilik Dünyada, çok değil, on yıl önceki gibi, kalabalık ailelerle gidilen tatillere yer var mı peki? Aylar öncesinden, hep birlikte planlama ve ortak karar ile destinasyon seçimi var mı? Tatil için uzun uzun sohbetler, değerlendirmeler var mı?
Yok!
Almanya’da hızla yalnızlaşan toplumun tatil ile ilgili algıları değişmekte midir?
Elbette!
Tek kişilik tatiller hızla yükselecek.
Bundan 10-15 yıl sonra Almanya’da hala aile tatili satmaya çalışanlar hayal kırıklığı yaşayacaklar. Bu tatili talep edecek hedef kitle olmayacak.
Almanya şimdiden daha çok solo tatiller talep etmeye başladı bile… Bu trend artarak devam edecek. Almanya’daki operatörler daha fazla tek kişilik paketler sunmaya başlayacak.
Hesabınızı buna göre yapın. Tesislerinizi yeniden yapılandırın.
Demedi, demeyin, o aile tatili paketleriniz elinizde patlar.
Ne yapmalı?
Onu da bir başka sefere anlatırım…


Adil Gürkan
1956 Bolu Mengen doğumlu olan Adil Gürkan Darüşşafaka Lisesi ve Hacettepe Üniversitesinde öğrenim gördü. 1995 yılında, Amerikan Otelcilik sektörünün önde gelen eğitim kurumu olan AH & MA Eğitim Enstitüsünden diploma aldı.
1986 yılından bu yana Turizm ve Otelcilik endüstrisinde çalışan Adil Gürkan son 20 yılda Otellerde Genel Müdür olarak görev yaptı. Son olarak 2000’lerin başında Intercontinental zincirinin Ceylan Holding ile birlikte işlettiği Simena Tatil Köyü’nün Genel Müdürlüğünü yürüttü. 2000 yılı sonrasında turizmin sağlık ve spa alanında işletmecilik yaptı. Türkiye’de sağlık turizminin gelişmesinde önemli görevler üstlendi. Gürkan bu dönemde otellere sağlık turizmi projelerinde danışmanlık hizmeti verdi.
Adil Gürkan altı yıldan bu yana Türkiye’nin en büyük yerli otel zinciri Crystal Otellerinde üst yönetimde görev yapıyor.
Grubun CRM, Dijital Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Eğitim çalışmalarını koordine eden Gürkan, aynı zamanda turizm ve pazarlama ile ilgili makaleler yazıyor.
Alınan eğitimler ve seminerler
- 1996 – Fed Training -Yönetim Becerilerini Geliştirme
- 1997 – Ricardo Semler- Maverick Konferansı
- 1998 – Intercontinental Hotels- Küresel düşün, yerel uygula
- 1999 – Management Center Türkiye – Liderlik Eğitimi
- 1999 – ATSO – Satış ve pazarlama becerileri
- 2000 – Akademi Consulting Training- Eğitimcilerin Eğitimi
- 2001 – POYD- Lexie Griffith- Satış ve pazarlamada özgünlük
- 2002- 2005- Scola- Kişisel gelişim eğitimleri
adilgurkan@crystalhotels.com.tr
www.crystalhotels.com.tr
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
İhracatta Götürü Gider Uygulaması
ihracat yapan mükellefler, bu faaliyetleri ile ilgili giderlerinden belgelendirebildiklerini yasal kayıtlarına intikal ettirecekler, buna ek olarak belgelendiremedikleri giderlerine karşılık olarak da götürü gider uygulamasından yararlanabileceklerdir
OFİS VE İNSAN
Ofiste Ergonomi
Günümüzde ergonomi kavramı yapılan iş ve insanın çalışma gücünün maximum düzeyde dengelenmesi ve bir yandan çalışanın sağlığını korurken, bir yandan da verimliliğin artmasını da içermektedir.
Ofis ortamında bilgisayar ağı kurulumu
İki ve daha çok bilgisayarın birbirine bağlanmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Ağ içindeki bilgisayarlar birbiriyle iletişim kurabilirler ve veri paylaşırlar.
İŞ DÜNYASI
Dünya İnsan Çağı’na giriyor
İnsan potansiyeli yükselişe geçip ekonomik büyümenin yeni belirleyicisi oldukça yetenek yeni “kilit” kavram haline geliyor
HUKUK / MUHASEBE
Rakibinize Karşı Dava Açmak İster misiniz?
Faaliyet alanlarımız ve sektörlerimiz farklı olsa da, büyük çoğunluğumuz rakiplerimizin ya fiyat kırarak, ya saldırgan satış üslupları benimseyerek, ya da aldatıcı reklamlar ile piyasada öne çıkmaya çalıştığını ve serbest rekabet hakkını kötüye kullandığını düşünmekte ve bundan dolayı şikayet etmekteyiz.
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi