22 Ekim 2014 Sabah Piyasa Analizleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Ekonomik takvimin yoğunlaşacağı hafta ortasına geldiğimizde küresel piyasaların gündeminde önemli şirket bilançolarının ve Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ilişkin spekülasyonların öne çıktığını görüyoruz. Global borsalardaki olumlu seyir, bugün açıklanacak ABD’nin enflasyon verileri öncesinde Asya endekslerinde de devam ederken, Avrupa’nın da güne alıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor. ECB’nin şirket tahvilleri almayı düşündüğü haberlerinin basına yansıması sonrasında S&P-500 endeksi son bir yılın en hızlı yükselişini kaydederken, Avrupa’nın ortak para birimin Euro değer kaybetti. Piyasalar bugün merkez banaklarından gelecek açıklamalar ve makro-ekonomik göstergeler ile yön arayışı içerisinde olacak.

“ECB şirket tahvilleri alacak mı?”

Varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına başlayan Avrupa Merkez Bankası, önceki gün Fransa ve İspanya, dün ise İtalya’nın kısa vadeli tahvillerini aldığını duyurmuştu. Bunun yanında basına sıdığı düşünülen bazı haberlerde, ECB’nin Aralık ayı itibari ile şirket tahvillerini de almayı değerlendirdiği yönündeki iddialar küresel piyasalara olumlu yansıdı. Beklentilerin üzerinde bilanço sonuçları açıklayan şirketlerin yanında ECB’ye ilişkin bu spekülasyonlar Avrupa’nın ardından ABD ve Asya’da da endekslerdeki yükselişlere zemin oluşturdu. Her ne kadar ECB basın sözcüsü tarafından Aralık ayı sonrasında şirket tahvilleri alınacağı haberi yalanlansa da, ilgili beklentiler ile Avrupa borsalarının güne yükseliş ile başlaması bekleniyor. Euro dün, söz konusu ECB haberlerinin basına yansıması sonrasında değer kaybederken, Dolar endeksinde ise yükselişlerin hız kazandığı görüldü.

“Japonya ticaret açığı, ihracata rağmen yükseldi”

Bu sabah yayımlanan Japonya’nın dış ticaret rakamlarında, Eylül ayında ülkede ihracatın %6.9 artış kaydetmesine rağmen ticaret açığının arttığı görüldü. 27 aydır ticaret açığı veren Japonya’da ilgili açık 3 aydır ilk kez artış gösterdi. Bunun yanında Japonya Başbakanı Abe’nin ekonomi danışması Honda’nın, ülkede gelecek bir kez daha yıl yükseltilmesi planlanan satış vergisinin artışının ertelenmesi gerektiği yönündeki söylemleri gündemde yer aldı. Asya-Pasifik cephesinin bir diğer önemli ülkelerinden Avustralya’nın yine bu sabah açıklanan enflasyon oranı ise %0.5 ile piyasa beklentisine yakın gerçekleşti. Dün TCMB’nin munzam karşılıklara ilişkin açıklamalarının gündeme geldiği yurtiçi piyasalarda ise Türk Lirası’nın, Dolar endeksindeki yükselişe rağmen sakin duruşunu koruması dikkat çekiyor.

“Varlık fiyatlarında görünüm”

Piyasaların gündemin ECB’nin şirket tahvilleri alımı da yapacağı ve olumlu şirket bilançoları öne çıkıyor. Bu durumdan en çok etkilenen varlıklar ise endeksler ve Euro olarak dikkat çekiyor. Borsalarda ECB’nin daha genişlemeci olmayı değerlendirdiği beklentisi yatırımcıları risk almaya teşvik ederken, Euro ise bu paralelde geriliyor. Kıtanın ortak para biriminin muadili olan Dolar ise, Euro’daki çıkışlar ile değer kazandı. Dolar endekslerindeki düşüşlerden fırsat bulan Altın ise dün yükseliş kaydederken, ABD’nin para birimindeki son yükselişler ile bir miktar geri çekildi. Petrol fiyatlarında bugün ABD’den açıklanacak stok rakamları öncesinde, Çin’in talebinin arttığı düşüncesinin zayıf ta olsa yukarı yönlü hareketlere destek verdiğini ifade edebiliriz.

Yeni gün içerisinde merkez bankalarından gelecek açıklamalar ve özellikle ABD’den gelecek verilerin dikkat çektiğini ifade edebiliriz. Bunun yanında önemli şirketlerin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin faaliyet sonuçları bugün de yakından izlenmeye devam edilecek. Öne çıkan ABD şirketlerinin bilançolarına ait daha detaylı bilgi için tıklayınız.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; Son aylarda gerek İngiltere, gerekse küresel ve ABD merkezli gelişmeler ile yön arayan Sterlin için, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının yayımlanacak tutanakları bu hafta yakından izlenecek. Banka’nın 9 Ekim’de biten toplantısında Para Politikası Komitesi (MPC), faiz ve toplam parasal genişleme politikalarında bir değişiklik yapmamıştı. Tutanakların satır arasında özellikle, 9 üyeli MPC’de faiz oranının değiştirilmemesine ilişkin kararın oylama detayları izlenecek. Son iki toplantıda, konuya ilişkin yaklaşık 3 yıl süren fikir birliği bozularak, iki üyenin, faizin 25 baz artırılması gerektiği yönünde oy kullandığı görüldü. BOE’nin faiz artırımına daha fazla yaklaştığı ya da uzaklaştığı yönünde yorumlanacak oylama sonucundaki olası değişiklikler, ada ülkesinin para biriminde sert hareketlere neden olabilir.

Kanada – Perakende Satışlar; Hafta içerisinde yayımlanan toptan satış rakamlarından sonra Kanada’dan, ülke ekonomisinin sağlığı açısından perakende satış verileri yakından izlenecek. Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) aynı gün içerisindeki para politikası beyanatı, ilgili rakamın piyasaya olan etkisinin sınırlı kalmasına neden olabilecekken, beklenti rakamlarından farklı gerçekleşecek datalar ise, hareketliliğin artmasına yol açabilir. Haziran ayında, genel satış mağazalarındaki güçlü satışlar ile tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşen satışlar, Temmuz’da ise beklentilerin aksine daralma kaydetmişti. Çekirdek perakende satış göstergesi ise ilgili dönemde öngörülenden daha fazla düşüşe işaret etti. Ağustos dönemine ilişkin bilgiler verecek Kanada’nın perakende göstergeleri, ülkenin para biriminde önemli değer değişikliklerinin gerçekleşmesine neden olabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Global ekonomik büyümenin hız keseceğine yönelik endişeler son haftalarda piyasalarda sert değişimlerin görülmesine neden oldu. Dünya ekonomisinin lokomotiflerinden Çin, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin enflasyon oranları zayıf görünüme işaret eden tablolar çizerken, yeni hafta içerisinde ABD’den gelecek aynı veri, yakından izlenecek bir makro-ekonomik gösterge olarak dikkat çekiyor. Sadece ABD Merkez Bankası’na (FED) ilişkin beklentiler ve ülke ekonomisini adına değil, CPI dataları küresel büyüme kaygılarının gündemde olduğu son süreç içerisinde, dünya ekonomisi adına da mercek altına alınacak. Ağustos dönemine ait aylık ve yıllık bazdaki CPI verileri genel anlamda beklentilerden daha hızlı bir gerilemeye işaret etmişti. Eylül rakamlarının tahminlerden daha zayıf bir tablo çizmesi, Dolar’da kayıplara neden olabilecekken, öngörülerin üzerindeki rakamlar ülkenin para biriminde yükselişlere destek olabilir.

Kanada – Merkez Bankası Toplantısı; Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) 3 Eylül’deki son toplantısı yapıldığında, global ekonomiye ilişkin görünüm ve beklentiler, cari koşullardan daha farklı bir yapıdaydı diyebiliriz. Bu açıdan değerlendirildiğinde haftanın ilginç olabilecek gelişmeleri arasında BOC beyanatını da saymak doğru olacaktır. Banka son açıklamalarında, konut piyasasının beklenenden güçlü olduğunu ve ABD’deki kalkınmanın yeniden olumlu seyrinde devam ettiği değerlendirmeleri yapılmıştı. Ayrıca BOC, Kanada ekonomisinin iki yıl içerisinde eski kapasitesine geri döneceği tahmininde bulunmuştu. Bu tarihten itibaren ABD ekonomisinde çok olumsuz rakamlar gördüğümüzü söyleyemeyiz, ancak global ekonomik büyümeye ait beklentilerde değişikler olduğu da bir gerçek. %1.00 olan politika faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmeyen BOC’un önce para politikası beyanatı, sonrasında ise basın konferansı izlenecek. Kanada ekonomisinin yanında, ülkenin önemli ticaret ortaklarından ABD’ye ve dünya ekonomisine ait yapılacak değerlendirmeler, Banka’nın para politikası tarafındaki adımlarının fiyatlanmasına neden olarak, Kanada Doları’nda sert hareketlerin görülmesine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP Politika Faiz Oranı Oylaması 2-0-7 2-0-7

15:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) (Eyl) 0,2% 0,0%

15:30 USD CPI (Aylık) (Eyl) 0,0% -0,2%

15:30 USD Çekirdek CPI (Yıllık) (Eyl) 1,8% 1,7%

15:30 CAD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) (Ağu)0,1% -0,6%

15:30 CAD Perakende Satış (Aylık) (Ağu) 0,1% -0,1%

17:00 CAD BOC Faiz Oranı Beyanatı 1,00% 1,00%

17:30 USD Ham Petrol Stokları 2,686M 8,923M

18:30 CAD BOC Basın Konferansı

22:00 GBP BOE Üyesi Weale Konuşması

22:30 CAD BOC Başkanı Poloz Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimizde EURUSD paritesinin kritik 1,2845 direncinden diğer kritik 1,2700 seviyesine gerilediğini görmekteyiz. Yükseliş trendinde kanalın alt noktası olarak belirlediğimiz 1,2700 seviyesine gün içerisinde yaklaşıldı (1,2705) ancak kırılamadı. Bu dönüş yeniden 1,2845 direncini test edecek mi sorusunun cevabı için sorulması gerekilen bir soru olarak karşımızdadır. Makro-ekonomik anlamda günü değerlendirdiğimizde özellikle 15:30 ile birlikte ABD’den başlayacak veri akışının parite üzerinde sert hareketlere neden olabileceğini ifade edebiliriz. Özellikle de 1,2700 destek noktası kırılacak mı kırılmayacak mı sorusunun cevabını bulmamıza fayda sağlanabilir. Günün ilk yarısını değerlendirdiğimizde 1,2700 seviyesi üzerinde 1,2800 – 1,2845 seviyelerinin yeniden hedeflenebileceğini ilişkin düşüncemiz kanal içi hareketler nedeniyle devam etmektedir. Bu düşüncemizi destekleyen bir diğer unsur ise Dolar Endeksinde 4 saatlik grafikte düşüş trendinde hareketlerini sürdüren ve kanalın üst noktası olarak 85,48-85,56 bölgesinin geçilememiş olmasıdır. Dolar Endeksi ile ilgili grafiği incelemek için tıklayınız.

Pivot: 1,2700
Destek:
1,2700-1,2660-1,2620
Direnç: 1,2730-1,2760-1,2800

GBP/USD ANALİZ

Pazartesi günü 1,6150 seviyesi üzerine çıkan ve günlük kapanışını 1,6150 seviyesi üzerinde gerçekleştirerek yükselişler için önemli sinyaller veren GBPUSD paritesi daha 1 gün geçmeden bu sinyalin tersine kapanış yaparak alıcıları hayal kırıklığına uğratmıştır. Dün, gün içerisinde 1,6183 seviyesinden 1,6105 seviyesine kadar gerileyen, günlük kapanışını da 1,6150 seviyesi altında gerçekleştiren GBPUSD paritesinde özellikle yukarı yönlü daha net hareketlerin netlik kazanabilmesi için art arda iki gün 1,6150 üzerinde günlük kapanışın oluşması gerektiği unutulmamalıdır.

Günü değerlendirdiğimizde 1,6080 desteği önem arz etmektedir. Düşüşler tamam mı devam mı diyebileceğimiz bir noktada özellikle de 1,6080 desteğinin aşağı yönlü kırılması satıcıların yeniden piyasada yer almasına katkı sağlayabilir. Bu da 1,5875 desteğine doğru yeni bir rallinin oluşmasına destek olabilir. 1,6080 desteğinin üzerindeki hareketlerin devam etmesi durumunda ise bu haftanın zirvesi 1,6185 seviyesine doğru yeni bir çıkış hareketi başlayabilir. Bu bağlamda da gün içi 1,6080 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Gün içi makro-ekonomik verileri incelediğimizde önem derecesi yüksek haberlerin gerek İngiltere gerekse ABD bölgesinden gelecek olması gerek EURUSD gerekse GBPUSD paritelerinde sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. Günün ilk yarısında 11:30 İngiltere verileri, günün ikinci yarısında ise 15:30 ABD verileri önem arz etmektedir.

Pivot: 1,6080
Destek; 1,6105-1,6080-1,6040
Direnç; 1,6145-1,6185-1,6205

USD/TRY ANALİZ

Türk Lirasının Dolar karşısındaki kıyasıya mücadelesi ve özellikle de son günlerde Türk Lirasının daha fazla değer kazanma isteği USDTRY kurunun aşağı yönlü hareketlerine devam etmesine katkı sağlamaktadır. 2,285*’li seviyelerden başlatılan satıcılı seyrin 2,2355 seviyesine kadar devam ettiğini ve şu sıralar 2,2435 seviyesinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Grafiği incelediğimizde mevcut düşüş baskını gerek trend çizgisinden gerekse ichimoku indikatöründen net bir şekilde görebiliyoruz. 2,2525 direnci de mevcut düşüş trendi içerisinde kontrol noktası diye tabir edebileceğimiz bir bölge olarak karşımızdadır. Kur da aşağı yönlü hareketler devam edecek mi yoksa düşüş trendi içerisinde tepki alımı mı oluşacak sorusunun cevabı için 2,2525 direnci dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm 2,2525 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 2,2525
Destek
: 2,2355-2,2285-2,2175
Direnç: 2,2465-2,2525-2,2630

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde dün ABD verilerinin de etkisiyle birlikte yukarı yönlü hareketleri takip ettikten sonra, bugün Dolar endeksinin bant hareketinde kalması nedeniyle aşağı yönlü fiyatlamaların sınırlı da olsa etkili olduğunu görüyoruz. Özellikle ABD enflasyon rakamının gündemde olabileceği günde, piyasa açılışları ve Dolar endeksine dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kırmızı renkle belirttiğimiz düşüş trendinin güncelliğini yitirmesi sonrasında, beklenen tepki hareketlerinin Dolar endeksindeki bant hareketi nedeniyle sınırlı kaldığını görüyoruz. Bu süreçte oluşum sağlayan kahverengi ile belirttiğimiz trendin sınırını, düşüşlerde de desteğini gösteren 34 periyotluk basit (simple) hareketli ortalama (106,60) desteklemektedir. Gün içerisinde, 106,60 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 107,10 ve 107,40 seviyeleri karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada, 107,40 seviyesinin aşılması, yükseliş baskısına netlik kazandırabilir. Yukarı yönlü beklentilerde, Dolar endeksinin yatay seyrini sonlandırma çabası önemlidir.

Paritede aşağı yönlü beklenti oluşturabilmek için, satış ağırlıklı seyri destekleyebilecek bir etken oluşması gerekmektedir. 107,40 seviyesinin aşılamamasıyla destek görebilecek düşüş tutumu, 106,60 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Daha kalıcı beklentiler için ise bu seviye altındaki 4 saatlik kapanış takip edilmelidir. Dolar endeksinin yatay tutumunu koruması da, aşağı yönlü baskıyı destekleyebilecek diğer unsur konumundadır.

Pivot: 106,60
Destek:
106,60 – 106,13 – 105,80
Direnç: 107,10 – 107,40 – 107,70

AUD/USD ANALİZİ

AUD/USD paritesinde gittikçe sıkışan fiyatlamaların oluşturduğu formasyonun takibini sürdürmekteyiz. 5 Eylül 2014 tarihinde başlayan düşüş trendi sonrasında, toparlanmaya yönelik fiyatlamalarla oluşan bu formasyonda, sıkışan hareketin kırmızı ile belirttiğimiz alan dışına çıkma çabası, fiyatlamaların netleşmesinde etki sahibi olabilir. Bugün, özellikle ABD tarafında açıklanacak olan enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, kanalın üst sınırını oluşturan 0,8830 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 0,8755 ve 0,8730 seviyeleri hedeflenebileceği gibi, bu tutumda netlik bekleyebilmek için söz konusu bölgenin de altındaki fiyatlamalara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu da, 0,8650’lerin hedeflenme potansiyelini artırabilecek bir unsurdur.

Paritede formasyonun üst bölgesinde bulunan fiyat hareketleri ve aşağı yönlü fiyatlamaların da sınırlı kalması nedeniyle, toparlanma çabasının ön plana çıkması da söz konusudur. Bu sürecin destek görebilmesi için, 0,8830 seviyesi üzerindeki arka arkaya iki adet 4 saatlik kapanışa ihtiyaç bulunmaktadır. Bu şartla birlikte 0,8900 bölgesine doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir. Ancak ABD enflasyon rakamına yönelik beklentilerin etkili olabileceği günde, veri ve Dolar endeksine yönelik hareketler takip edilmelidir.

Pivot: 0,8830
Destek:
0,8755 – 0,8730 – 0,8700
Direnç: 0,8830 – 0,8860 – 0,8900

EUR/TRY ANALİZİ

Hafta ortasına kadarki süreçte en belirgin fiyatlamaların dün gerçekleştiğini, ECB ile ilgili spekülasyonların Euro’yu zayıflatmasıyla birlikte EUR/TRY paritesinde aşağı yönlü hareketlerin etkili olduğunu görmüştük. Yeni iş gününde ise, Euro Bölgesi açısından önemli bir veri açıklaması bulunmamasına rağmen, piyasa takibi ve Dolar endeksinin izlenmesi önemlidir. Yarın açıklanacak TCMB faiz beyanatı öncesinde Türk Lirası ağırlıklı hareketlerde de etki gözlemlenebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, kırmızı renkle belirttiğimiz ve sınırını 21 günlük basit (simple) hareketli ortalamanın (2,8810) oluşturduğu yükseliş trendini görmekteyiz. Trendin kırılması sonrasında, sınırı oluşturan 2,8810 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Düşüşlerde, sınırlayıcı etkiler gösteren 2,8450 seviyesinin kırılması, 2,8290’a kadar fiyatlamalar gerçekleşmesine katkı sağlayabilir.

Geçtiğimiz haftadan bu yana gerçekleşen düşüşler sonrasında, yükseliş beklentisi oluşturabilmek için tepki alımları takip edilmelidir. 2,8450 seviyesinin kırılamaması sonucu destek görebilecek bu tutumda 2,8620 seviyesinin aşılması yükseliş baskısına netlik kazandırabilecekken, bu yönde kalıcılık bekleyebilmek için 2,8810 seviyesinin aşılarak trende dönüşün gerçekleşmesi gerekmektedir.

Pivot: 2,8810
Destek: 2,8450 –2,8290 – 2,8180
Direnç: 2,8620 - 2,8700 – 2,8810

USD/CAD ANALİZİ

Son günlerde toparlanma çabasında olan petrol fiyatlarının da Kanada Doları’nın güç kazanmasında etkili olması sonrasında, USD/CAD paritesinde yükselişlerin sınırlı kaldığını ve bu tutumla birlikte de tepki satışlarının ön plana çıktığını gördük. Bugün ise ABD’de kritik enflasyon rakamının ana başlık olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz.

Teknik olarak incelediğimizde, kahverengi ile belirttiğimiz ana trend üzerinde oluşan, sert bir açıyla etkinliğini sürdüren kırmızı renkli yükseliş trendini görmekteyiz. Trendin güncel sınırını oluşturan 1,1185 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların ön plana çıkabileceğine dair beklentimiz sürmektedir. Olası alımlarda 1,1250 ve 1,1310 seviyeleri hedeflenebilir.

Kısa vadede etkisini gösteren bu trendin oldukça agresif bir yapıda olması nedeniyle, yatay bir sürecin bile eğimi etkisiz hale getirebileceğini ifade edebiliriz. Böyle bir süreçte özellikle 1,1310 seviyesinin sınırlandırıcı etkisi bu tutumu destekleyebilir. Olası tepki satışları, 1,1185 seviyesinin kırılmasıyla birlikte destek kazanabilir.

Pivot: 1,1185
Destek:
1,1185 – 1,1155 – 1,1105
Direnç: 1,1250 – 1,1310 – 1,1385

HAM PETROL ANALİZ

79,77 seviyesine kadar geriledikten sonra düşüşlerini sınırlandıran ve 86,30 – 79,77 arasında bant hareketi gerçekleştiren Ham Petrolde haftanın ilk iki işlem gününü incelediğimizde 82,00 seviyesi üzerinde kalma çabası ile sakinliğini korumaktadır. Şu sıralar 82,50 seviyesinde seyrini sürdüren Ham Petrol için 83,58 direnci önemi korumaktadır. Tepki alımları tamam mı yoksa devam mı şeklinde sorabileceğimiz soruların cevaplarını 83,58 kontrol noktasına göre verebiliriz. Ham Petrol fiyatı eğer tepki alımlarına devam etmek istiyorsa 83,58 seviyesi üzerindeki hareketlere ihtiyaç vardır. Bu tutum 84,80 ve 86,30 gibi rakamların telaffuz edilebilmesi için yeterlidir. Tepki alımları sona erdi ve yeniden 79,77 seviyesini test etmek isteniyor düşüncesinde yer almak içinse 83,58 direnci altında hareketlerine devam ettirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda da 83,58 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 83,58
Destek: 81,75-81,00-79,77
Direnç: 83,58-84,80-86,30

ALTIN ANALİZ

Kısa vadeli olarak yukarı yönlü çıkışlarını sürdürmeye çalışan Altın fiyatı, haftanın ikinci işlem gününde 1255 seviyesine kadar yükselse de bu çıkışını sürdüremedi ve üçüncü işlem günü sabahı şu sıralar 1248 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Kısa vadeli olarak 1238 destek noktası üzerinde yükseliş trendinin etkisini hissettirdiğine ilişkin beklentimiz güncelliğini korumaktadır. Yani 1238 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketler devam etmek isteyebilir. Bu da 1255 direncinin yeniden hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Altın için aşağı yönlü baskıların devam edeceğini düşünen Forex işlemcisinin ise 1238 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını beklemelidir. Böyle bir kırılış artık dönüşler başladı seslerinin yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle de 1238 desteği gün içi önemli bir seviye olarak kaydedilmiştir.

Pivot: 1238
Destek: 1245-1238-1231
Direnç: 1255-1262-1271

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 8729
En yüksek : 8943
En düşük : 8643
Kapanış : 8929

50 günlük basit hareketli ortalama : 9354
200 günlük basit hareketli ortalama: 9536

ECB tarafından teyit edilmese de Avrupa Merkez Bankası’nın şirket tahvili alacağı haberleri piyasaları hareketlendirdi. Bu noktada haber kaynaklarının da çeliştiği dikkat çekti. Genel olarak hisse senedi piyasalarının yükselişte olduğu günde DAX geride kalmadı. 8900 seviyesi aşıldı, kapanış bu seviye üzerinde gerçekleşti. Yükselişin devamında bir sonraki hedef 9080 bölgesi olabilir. Tekrar 8900 seviyesi altına inilmesi durumunda ilk destek 8775 seviyesinde. Bugün Euro Bölgesi ekonomisine dair bir veri almayacağız. ABD verileri (enflasyon, perakende satışlar) piyasalarda oynaklık yaratacak.

Pivot : 8838
Destek:
8775-8500-8100
Direnç: 9080-9150-9350

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1903
En yüksek : 1936
En düşük : 1885
Kapanış : 1936

50 günlük basit hareketli ortalama : 1962
200 günlük basit hareketli ortalama: 1904

Endeksin 1965 seviyesinden 1800 seviyesine doğru geri çekilmesine sebep olan başlıklarda (büyüme endişeleri, jeopolitik riskler, ebola) kayda değer olumlu değişiklik yok fakat SP500 dün sert bir yükselişle günü tamamladı. Endeksi yükselişte destekleyen iki olasılıktan bahsetmek mümkün; birincisi ekim ayı Fed toplantısından daha “güvercin” açıklamaların beklenmesi, ikincisi petrol fiyatlarının düşüşünün durduğu fikriyle enerji hisselerinin desteklenmesi. Bugünün konusu ise enflasyon olacak. Düşen petrol fiyatlarının manşet enflasyonu aşağı baskılaması mümkün ama çekirdek enflasyonda hafif de olsa yükseliş beklentisi var. Perakende satışlar günün diğer önemli başlığı. SP500 200 günlük ortalamayı hızla geçti. Ya yükseliş momentumu korunarak 1965 seviyesine doğru hareket devam edecek veya tekrar 200 günlük ortalamaya yakınsanacak.

Pivot : 1919
Destek:
1922-1908-1885
Direnç: 1950-1965-1990

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR - “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN - “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER - “USDJPY, EURTRY, USDCAD, AUDUSD Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Etiket: Forex, FX, Foreks, Forex Analizleri, Foreks Makaleleri, Forex Yorumları, Foreks Eğitim, Forex Teknik Analiz, Forex Temel Analiz, Parite, Emtia, Endeks, Hisse, Euro, Avro, Dolar, Döviz, Türk Lirası, Sterlin, Yen, Frank, Kanada Doları, Standart and Poor’s, Gold, Crude Oil, EURUSD, GBPUSD, USDTRY, USDJPY, EURTRY, AUDUSD, Ham Petrol, Altın, Dax30, S&P500, Dolar mı alalım TL’de mi kalalım, Günlük Parite Analizleri, Günlük Emtia Analizleri, Günlük Endeks Analizleri, Günlük Forex Analizleri, Kudret AYYILDIR, Sermet DOĞAN, Erdoğan TURAN, Umut TUNCER,

ücretsiz üye olun

1130 kere okundu

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz